Rabobank Nederland

Rabo Groen Bank haalt mijlpaal van 2 miljard Rabobank Nederland, 18/01/2005 15:59
---

Groene beleggers weten de Rabo Groen Bank goed te vinden. In de afgelopen jaren heeft de Rabo Groen Bank de mijlpaal van een balanstotaal van 2 miljard bereikt. Sinds de oprichting in 2000 is het balanstotaal van Rabo Groen Bank gestegen van 627 miljoen aan het einde van 2000 tot 2 miljard nu. In dezelfde periode is de geconsolideerde leningenportefeuille van Rabo Groen Bank gestegen van 500 miljoen aan het einde van 2000 naar meer dan 1,7 miljard. In 2004 is er voor 500 miljoen ingelegd via Rabo Groen Obligaties en Robeco CDO Groen Obligaties. Met deze mijlpaal wordt het marktleiderschap van de Rabobank op het gebied van groenfinanciering nog eens bevestigd. De Rabobank heeft een marktaandeel van 50%. In marktsegmenten zoals de biologische landbouw en veeteelt, windenergie en Groen Label Kassen is Rabo Groen Bank in Nederland marktleider op het gebied van groenfinanciering. De sterke concurrentiepositie die Rabo Groen Bank bekleedt is te danken aan de bijdrage van particuliere beleggers, de toewijding van milieubewuste ondernemers en de inspanningen van de lokale Rabobanken en andere onderdelen van de Rabobank Groep.

De snelle groei van Rabo Groen Bank is een voorbeeld van het succes van de zogenaamde Groenregeling, een regeling van de Nederlandse overheid. Deze regeling stimuleert milieuvriendelijke ontwikkelingen door middel van fiscale voordelen. Particuliere beleggers die investeren in groenbanken zoals Rabo Groen Bank, krijgen een belastingvrijstelling. Hierdoor kunnen groenbanken lagere rentepercentages betalen over deze beleggingen en dus weer lagere rentepercentages accepteren over hun leningen. Doordat de rentepercentages lager liggen dan in de markt, worden bedrijven en ondernemers gestimuleerd om milieuvriendelijke investeringsalternatieven te verkiezen boven gangbare investeringen. Met het belastingvoordeel heeft de overheid een sterke troef in handen om milieuvriendelijke investeringen te stimuleren en te sturen.

Het succes van de Groenregeling blijkt uit de groei van de groenbanken en groenfondsen in Nederland. Eind 2004 hebben particuliere beleggers voor naar schatting 4 miljard geïnvesteerd in groenbanken en groenfondsen, waarvan er zeven aanwezig zijn op de Nederlandse markt. Van dit bedrag is door deze banken en fondsen voor ongeveer 3,5 miljard geïnvesteerd in milieuvriendelijke investeringen.