Gemeente Breda

Breda voert regie over Emer-Zuid

Het college van burgemeester en wethouders stelt de gemeenteraad vandaag voor een Voorbereidingsbesluit te nemen voor het bedrijventerrein Emer-Zuid. Onlangs nam de directie van CSM een besluit om de verwerking van suikerbieten in Breda te gaan staken. Hierdoor ontstaat een nieuwe situatie en is het nodig om de gevolgen hiervan op een rij te zetten. Het college wil hiervoor voldoende tijd krijgen en met dit voorbereidingsbesluit tegelijkertijd voorkomen dat er binnen de Spoorzone ongewenste ontwikkelingen plaatsvinden. De raad neemt vanavond een besluit over het voorstel.

Een deel van Emer-Zuid hoort bij het gebied de Spoorzone of Via Breda. Voor de totale Spoorzone is de Structuurvisie Spoorzone 2025 in voorbereiding. Binnen bedrijventerrein Emer-Zuid is sprake van een nieuwe situatie als gevolg van het besluit dat CSM begin januari heeft genomen. Het sluiten van een gedeelte van het bedrijf kan ingrijpende gevolgen hebben voor het gebied en de omgeving ervan. De situatie die nu is ontstaan, vraagt om nader onderzoek. Zo is het nodig de ruimtelijke gevolgen en milieugevolgen in kaart te brengen. Intussen is bescherming gewenst tegen ontwikkelingen zoals uitbreiden of verbouwen van bedrijven die vooruitlopen op een door de gemeenteraad te nemen besluit over de Structuurvisie.

In het voorjaar 2005 neemt de gemeenteraad een besluit over de Structuurvisie Spoorzone, tot 2025. De stad is in 2004 bij de consultatie op de visie betrokken geweest. Een gedeelte van Emer-Zuid is opgenomen in het plangebied van deze visie. Op het moment dat de structuurvisie is vastgesteld, moet bepaald worden hoe verder met het Voorbereidingsbesluit om te gaan. Het Voorbereidingsbesluit Emer-Zuid ligt ter inzage met ingang van 21 januari tot en met 4 maart 2005.

Breda, 18 januari 2005

Noot voor de reactie: voor meer informatie kunt u contact opnemen met programmacoordinator B. van Rooijen,OntwikkelingsDienst Breda, telefoon (076) 529 39 98 of met communicatieadviseur M. Noordegraaf, telefoon (076) 529 37 18.