Gemeente Moerdijk


DUIDELIJKHEID OVER TERMIJNEN EN HOOGTE DWANGSOMMEN

Het college van burgemeester en wethouders heeft vanmorgen een lijst vastgesteld met de termijnen en de hoogte van de dwangsommen van veel voorkomende overtredingen. Het maken van deze lijst was al voorzien in het Handhavingsprogramma Correct en Consequent.

De lijst heeft betrekking op overtredingen in het kader van milieu, bouw en algemene plaatselijke verordening. Met name veel voorkomende overtredingen zijn opgenomen. De lijst is bedoeld als leidraad voor het opleggen van dwangsommen. Van de bedragen op de lijst kan (gemotiveerd) afgeweken worden afhankelijk van bijvoorbeeld de zwaarte van de overtreding, het economische voordeel dat de overtreding heeft opgeleverd of de schade aan het milieu.

Daarnaast kan het zijn dat na het innen van de dwangsombedragen zonder dat de overtreding is opgeheven, gekozen moet worden voor zwaardere middelen. Het kan dan gaan om het opleggen van veel hogere dwangsommen of het opleggen van bestuursdwang.

De lijst verschaft duidelijkheid aan de handhavers van de gemeente Moerdijk, maar ook aan inwoners en bedrijven. Zij kunnen zien welke sanctie staat op welke overtreding. Het college hoopt dat er van deze duidelijkheid ook een preventieve werking uitgaat.