Gemeente Moerdijk


ONTWIKKELING WATERFRONT MOERDIJK

Het haalbaarheidsonderzoek naar het Waterfront Moerdijk, uitgevoerd door Oranjewoud, geeft aan dat het mogelijk is om aan de westzijde van de Moerdijkse haven 58 woningen te bouwen en een jachthaven te realiseren. Het college onderschrijft de visie van Oranjewoud en adviseert de raad om het haalbaarheidsonderzoek uit te werken in een Programma van Eisen.

In september vorig jaar koos de raad voor het scenario "Wonen, werken en recreëren aan het water". Twee vragen stonden daarbij centraal. Wat zijn de mogelijkheden voor permanente woningenbouw en welke bijdrage levert woningbouw aan de exploitatie van de herontwikkeling van het waterfront. Deze vragen zijn nu beantwoord. Rekening houdend met de ruimte en de belemmeringen is het mogelijk om 40 tot 60 woningen te realiseren aan de westzijde van de haven. Een optie (rekenvoorbeeld) zou kunnen zijn:

16 luxe schipwoningen (woningen met de mogelijkheid tot het "parkeren" van een eigen schip) en 42 appartementen. Daarnaast kan er aan de westzijde een horecagelegenheid, een jachthaven en een passantenhaven gerealiseerd worden.

Permanente woningbouw draagt substantieel bij aan de exploitatie van het project. Toch kent het project, in deze variant, een tekort van ongeveer 3,5 miljoen euro. Ook is in de woningbouwplanning (nog) geen rekening gehouden met het aantal te bouwen woningen.

De westzijde van de haven kan, zo vermeldt het haalbarheidsonderzoek, alleen succesvol ontwikkeld worden als het beeld op de oostzijde verbeterd wordt. Daarom stelt het college aan de raad voor om een Beeldkwaliteitplan voor de oostzijde te maken. Aan de hand daarvan kunnen uitspraken gedaan worden over de mogelijke ontwikkeling van de percelen van Martens & Van Oord en Jongeneel.

Het haalbaarheidsonderzoek toont aan dat het mogelijk is om het bedrijf Van Ballegooy te handhaven. De bouwplannen van Van Ballegooy zijn ruimtelijk acceptabel en beïnvloeden de beeldkwaliteit van de haven niet.