Gemeente Enschede

Evenementen in 2004 goed voor vijftig banen

18-01-2005

De organisatie van enkele grote evenementen in Enschede heeft in 2004 tien directe arbeidsplaatsen opgeleverd. Daarnaast zorgden de bestedingen van bezoekers aan horeca en detailhandel voor een omzet van 3,5 miljoen euro en veertig arbeidsplaatsen. Dit blijkt uit de net verschenen Evenementenmonitor 2004 van onderzoekbureau I&O Research uit Enschede.

Bij de directe werkgelegenheidseffecten gaat het om onder meer vijf fte's van medewerkers die belast zijn met de jaarlijkse organisatie van de Enschede Marathon. De overige vijf directe arbeidsplaatsen zijn gerealiseerd bij het Enschede Muziekfestival en het Enschede UIT-Bureau. De honderden vrijwilligers (bijvoorbeeld bij de organisatie van Military en Marathon) zijn niet meegerekend.

Voor de indirecte effecten is bekeken hoe hoog de bestedingen zijn bij horeca en detailhandel van bezoekers aan de Roze Zaterdag, Marathon, Denderende Muziekdonderdagen, Media Art Festival, optreden André Rieu, Enschede Muziekfestival, Enscheday en Military. Andere drukbezochte evenementen als Proefeet, Kunst in het Volkspark en de Nacht van Oranje zijn nog niet meegerekend. Van de acht genoemde evenementen is het percentage dat zegt het evenement te hebben gecombineerd met een bezoek aan detailhandel of horeca, vermenigvuldigd met het bedrag dat de bezoekers gemiddeld zeggen te hebben besteed. Daaruit blijkt dat de Roze Zaterdag 1,7 miljoen euro in het laatje bracht. Ook de Muziekdonderdagen (592.000 euro) en het EMF (500.000 euro) zorgden voor een flinke omzet. In totaal leverden de acht genoemde evenementen 3,5 miljoen euro omzet op. Op basis van landelijk bekende omzetten per medewerker in horeca en detailhandel, heeft I&O Research berekend dat deze extra omzet goed is voor veertig indirecte banen.

Los van de effecten op omzet en werkgelegenheid, stelt I&O Research dat evenementen ook een positief effect hadden op het imago van Enschede. Enschede onderscheidt zich hiermee in de beleving van bezoekers van andere gemeenten in de ruime omgeving, stellen de onderzoekers van I&O Research.


---