FNV

Alternatief plan voor ENCI krijgt steun van bond

Openhouden van de cementoven bij ENCI in Maastricht levert meer geld op dan sluiten, zoals moederbedrijf Heidelberg Cementgroep beoogt. Dat staat in een alternatief plan van de ondernemingsraad dat FNV Bondgenoten steunt. Het alternatief voorkomt bijna honderd ontslagen.

De ondernemingsraad van ENCI heeft het voorgenomen besluit van de directie, met behulp van externe adviseurs, doorgerekend. Daarbij bleek dat het plan van de directie een groot aantal onzorgvuldigheden bevat. De aanname dat het sluiten van de oven geld gaat opbrengen, klopt niet.

Het plan van de ondernemingsraad gaat effectiever om met mensen en middelen. Openhouden van de oven levert juist vier miljoen euro per jaar op. Het is zelfs mogelijk om door optimalisatie van de productie dit voordeel verder op te laten lopen.

"Hier ligt een zeer gedegen plan dat bij de mensen zelf vandaan komt", reageert vakbondsbestuurder Hettie Kijzers. "Het is een mooi stuk werk. Ik ga er vanuit dat de directie haar plan om de oven te sluiten nu van tafel haalt. Ik kan me niet voorstellen dat een bedrijf geld wil weggooien."

Woensdag overlegt Kijzers met de directie. "Haalt het bedrijf zijn plan dan niet van tafel, dan moeten er andere redenen dan bedrijfseconomische aan de reorganisatie ten grondslag liggen. Dat laat ik niet over de rug van de mensen gebeuren."

ENCI kondigde de reorganisatie in oktober aan. Daardoor staan de banen van 270 werknemers in Maastricht, Rotterdam en IJmuiden op de tocht. In september kwam het al tot een aantal spontane werkonderbrekingen om de directie onder druk te zetten opening van zaken te geven. In december eiste FNV Bondgenoten een werkgarantie omdat de oven nog jaren winstgevend kan branden.