LINGUARAMA NEDERLAND BV

Schriftelijke Communicatie

Individuele coaching en groepstrainingen

'Veel schrijvers zijn zo onder de indruk van de regelsystemen en de uitzonderingen van de taal dat ze de mugjes van de spellingkwesties uitziften en niet doorhebben dat ze zich verslikken in de kamelen van de inhoudloze teksten.'
(Jan Renkema, Schrijfwijzer)

Hoe vaak u de pen op papier zet, of de vingers op het toetsenbord, hangt af van uw functie en van de aard van uw werkzaamheden, maar er zijn anno 2005 nog maar héél weinig Nederlanders die bij het uitoefenen van hun beroep helemaal nooit hoeven te schrijven. Velen vinden het produceren van tekst alles behalve prettig of uitdagend. Menigeen ziet het zelfs als een uitgesproken vervelende klus, eerder iets waar je tegenop ziet dan naar uitkijkt. Toch is tekst een van de belangrijkste visitekaartjes van een organisatie. Het is dus van belang dat uw taalgereedschap scherp blijft!

Schriftelijke communicatie is niets anders dan je gedachten op papier zetten, liefst op een begrijpelijke en aantrekkelijke wijze. En wat is er nou leuker en nuttiger dan dat? Iedereen kan doelgericht, foutloos en efficiënt leren schrijven. En het kan bovendien op een actieve en plezierige manier.

Volgens veel stijlboekjes en schrijfgoeroes moet men clichés altijd vermijden, maar de succesformule van instituut Linguarama Nederland is nu juist gebaseerd op twee clichés: Haastige spoed is zelden goed en Oefening baart kunst. De speciale trainingen Schriftelijke Communicatie van Linguarama zijn over het algemeen 'lang' (d.w.z. van enkele weken tot enkele maanden), de afzonderlijke bijeenkomsten relatief kort. Die voorkeur voor wat langer lopende programma's heeft diverse redenen. De belangrijkste is dat Linguarama trainingen uitgesproken doe-trainingen zijn. Een groot deel van dat doen hoeft niet tijdens de les plaats te vinden. De kostbare lestijd moet optimaal worden gebruikt: de trainers geven feedback over eerder (thuis of op het werk) geproduceerde tekst; zij wijzen op zwakke en sterke punten en stimuleren de cursist bij het vinden van alternatieven. Gewoonlijk mailen of faxen cursisten de uitwerking van hun schrijfopdrachten (soms ook brieven, offertes, rapporten enz. uit de werkpraktijk) naar de trainer, zodat deze zich optimaal kan voorbereiden en er geen lestijd verloren gaat.

Bovendien is twee of drie volle dagen werken aan je schrijfvaardigheid zoiets als één enkele avond keihard zwoegen in de fitnessclub: je krijgt er krampen van en hoofdpijn. En als het bij die ene keer blijft, ... doet het weinig voor je conditie! Voor blijvend resultaat kan men beter kort en regelmatig trainen. Door de 'snelkookmethode' wordt men zich weliswaar bewust van knelpunten, fouten en beperkingen maar men kan er maar weinig permanent aan veranderen, een ervaring die door recent onderzoek wordt bevestigd. Voor de cursisten bij Linguarama gaat het om het veranderen van gewoonten en het ontwikkelen van een zelfcorrectiemechanisme, en dat kost nu eenmaal tijd.

Linguarama heeft vestigingen in Amsterdam, Den Haag en Soesterberg (zie: www.linguarama.nl). Meer informatie is te verkrijgen via 0800 8225596 en infonl@nl.linguarama.com

18 jan 05 16:28