Openbaar Ministerie

Persberichten
18 januari 2005

Persoonsgebonden aanpak uitgebreid

Het Openbaar Ministerie in Rotterdam gaat in 2005 de inmiddels bekende persoonsgebonden aanpak (PGA) uitbreiden naar plegers van geweldsmisdrijven en jeugdige (potentiële) criminelen en overlastgevers. Dat betekent dat het OM een zover mogelijk gestandaardiseerde maar toch persoonsgebonden werkwijze invoert voor jongeren die met de politie in aanraking komen, en mensen die verdacht worden van een geweldsmisdrijf.

Met de persoonsgebonden aanpak is het afgelopen jaar uitgebreid ervaring opgedaan bij de aanpak van veelplegers, de PGA-700, genoemd naar het bij aanvang geschatte aantal van 700. Voor deze veelal verslaafde plegers van veel voorkomende kleine criminaliteit werden in 2003 vijf trajecten, waarvan drie justitiële, ontwikkeld. Aan alle trajecten werd een hulpverleningstraject gekoppeld. Met meer of minder succes is inmiddels ruim de helft van de veelplegers in een (justitieel of hulpverlenings)traject opgenomen. 273 van hen zijn voorgeleid; sommigen van hen al meerdere keren.

Voor jeugdigen en geweldplegers is in 2004 een start gemaakt met de daadwerkelijke invoering van de PGA. In 2005 zullen deze PGAs volledig operationeel worden.

Voor wat betreft jeugdigen richt de PGA zich op meer- en veelplegers en op de zeer jonge (12 tot 14-jarige) ernstige geweldplegers. De PGA houdt in dat voor de betrokken jongere een traject wordt opgezet en ingezet waarbij alle justitiële ketenorganisaties hun medewerking verlenen in een plan van aanpak. De aanpak zal gericht zijn op gedragsverandering. Al vóór de strafrechtelijke interventie maar ook daarna moet er aandacht zijn voor de gehele problematiek rondom het kind. Daarbij spelen ook (deel)gemeentelijke diensten en instellingen, bijvoorbeeld op het gebied van de leerplicht en overlast, een belangrijke rol.

In de PGA-Jeugd wordt nadrukkelijk aansluiting gezocht bij de al bestaande JCO-structuur. JCO staat voor Justitieel Casusoverleg, een tweewekelijks overleg in elke politiedistrict waarin criminele jongeren en jongeren in de gevarenzone besproken worden. In 2005 moeten alle JCOs op dezelfde manier gaan werken, ondersteund door het JCO support system, een volledig geautomatiseerd systeem waarin betrokken organisaties kunnen kijken en invoeren. Het systeem heeft inmiddels landelijk de aandacht getrokken. Werkt het goed dan kan het ook landelijk ingevoerd worden.

Geweld en geweldplegers kennen zowel een domeingerichte, bijvoorbeeld preventief fouilleren, als een persoonsgerichte aanpak. Op grond van reecidivepatronen zal vantevoren bepaald worden welke plegers binnen de PGA-Geweld gaan vallen. Komt iemand die op de PGA-Geweldlijst staat in aanraking met de politie, dan moet al voor een deel duidelijk zijn wat er met deze persoon moet gebeuren, en welke ketenpartner of hulpverleningsinstelling dat eventueel gaat doen. Een voorbeeld van iemand die op de PGA-Geweld terecht komt is een recidiverende pleger van huiselijk geweld.

Overigens doen zich ook bij de PGA-700 nog enige wijzigingen voor. Zo bestaat er sinds oktober een nieuwe maatregel die aan veelplegers van kleine criminaliteit kan worden opgelegd. Het gaat hier om de ISD-maatregel op grond van de Wet plaatsing in een inrichting voor stelselmatige daders (Wet ISD). Deze ISD komt in de plaats van de SOV-maatregel en vormt hierop een uitbreiding omdat hij niet alleen voor verslaafden geldt. Hij houdt in dat een zeer actieve veelpleger als bijzondere maatregel maximaal twee jaar in een gevangenis geplaatst kan worden. De maatregel is in Rotterdam al enige malen opgelegd.