Provincie Zeeland



Provincie maakt werk van Senior Games

De Provincie Zeeland maakt een draaiboek voor de organisatie van de eerste Senior Games in 2007 in Zeeland. Het provinciebestuur wil hiermee de basis leggen voor een terugkerend Europees evenement. Gedeputeerde Van Waveren maakte gisteren bekend dat de Provincie Zeeland 25.000 euro voor het opzetten van het draaiboek beschikbaar stelt. Een zelfde bedrag zal het ministerie van WVS bijdragen. Senior Games zijn spelen voor 50-plussers die op een hoog niveau sport beoefenen. Er wordt gesproken over échte sport: voor deelname gelden limieten en de spelregels blijven ongewijzigd. De coördinatie is in handen van initiator SportZeeland, de provinciale organisatie voor sport en bewegen.

'De tijd is rijp voor Senior Games', licht mevrouw Verbeet, Tweede Kamerlid en voorzitter Taskforce 50+, het bericht toe: 'De generatie babyboomers is actief en wil op een hoog niveau presteren. Met deze spelen creëren wij geen nieuwe behoefte, we geven juist invulling aan iets dat leeft bij de bevolking. Daarmee horen Senior Games thuis in het rijtje Olympische Spelen en Paralympics'. De heer Van Schaveren, voorzitter NISB (Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen), sluit zich hierbij aan en benadrukt dat deze spelen belangrijk zijn bij de beeldvorming rond het thema ouderen en bewegen. Grote evenementen kunnen een stimulans zijn voor mensen om zelf ook actief te worden.

In de Verenigde Staten zijn Senior Games al een fenomeen. In 2003 werden op recreatieve basis de eerste spelen voor ouderen georganiseerd in Europa, in Gent om precies te zijn. Een groot succes dat op behoorlijke Europese belangstelling kon rekenen. De Spelen die Zeeland wil organiseren ondergaan een kwaliteitsslag en krijgen een professioneel karakter. De deelnemers zijn geen recreanten maar moeten voldoen aan limieten. Ook worden de spelregels niet aangepast. 'Het gaat om échte, aantrekkelijke sport', aldus de heer Kienhuis, directeur SportZeeland.

De sportkoepels NOC-NSF en NISB waren meteen bij de start enthousiast over het Zeeuwse initiatief. Zij hebben hun medewerking om het project landelijk en internationaal te profileren toegezegd. Onderzoek van Bureau Verwaald onder 13 landelijke sportbonden laat ook een positief beeld zien. Alle benaderde bonden geven aan het initiatief toe te juichen en mee te willen werken aan de realisatie van Senior Games in Zeeland. 'Met het opstellen van het draaiboek kan dit enthousiasme worden omgezet in concrete toezeggingen', aldus Van Waveren.

Om het draaiboek en daarmee het evenement Europees te kunnen profileren wordt de expertise van een professioneel bureau ingezet. Op
1 oktober 2005 moet het draaiboek klaar zijn en antwoord geven op vragen als: hoe kunnen de Senior Games in Zeeland worden georganiseerd, welke sporten doen mee en hoeveel deelnemers worden verwacht. Op basis van dit document beslist de Provincie Zeeland of de Senior Games naar Zeeland komen en hoeveel geld hiervoor beschikbaar wordt gesteld.

18 januari 2005, H. Blok, 0118-631392 nr. 09/05