Openbaar Ministerie

Persberichten
18 januari 2005

Presentatie jaarplan en jaarverslag ,,360º RondOM

Het Openbaar Ministerie in Rotterdam heeft in 2004 ruim 27.000 zogenoemde rechtbankzaken van politie en andere opsporingsdiensten gekregen, en ruim 34.000 kantonzaken. Dat betekent dat het aantal rechtbankzaken ongeveer gelijk gebleven is aan vorig jaar, en dat het aantal kantonzaken flink gedaald is, zo blijkt uit het dinsdag gepresenteerde jaarverslag 2004/jaarplan 2005 ,,360º RondOM.

Hoofdofficier van justitie mr. H.A. van Brummen toonde zich dinsdag bij de presentatie van 360º RondOM tevreden over de behaalde resultaten. Die liggen lager dan de voor 2004 gemaakte afspraken. Maar daaruit blijkt dat het de goede kant op gaat met de veiligheid in de regio, en het inzetten van het strafrecht voor de integere samenleving. ,,Langzamerhand komen we in de situatie dat we minder hoeven te normeren, en dat iedereen weer meer de norm eert.

Van Brummen ziet dat onder andere in de daling van de aangiftecijfers, en de daling van de overlastmeldingen. ,,Potentiële wetsovertreders bedenken zich nog wel een keer als ze zien dat de kans om gepakt te worden, toeneemt. Dat geldt voor jongeren die zich schuldig maken aan vernieling, maar ook voor burgers die de vuilniszak te vroeg buiten zetten. En dat geldt ook voor verslaafden die veel overlast veroorzaken die nu voor dergelijke overtredingen meteen een paar dagen opgesloten kunnen worden.

De daling van de cijfers geldt niet voor geweldszaken. Daarvan kwamen er het afgelopen jaar ongeveer 400 meer binnen dan de afgesproken 7200. Naar verwachting zullen deze cijfers het komend jaar nog niet afnemen. Er komt meer aandacht voor zedenzaken en zaken die te maken hebben met huiselijk geweld. In enkele delen van de regio zijn er veel meer overvallen. Met een belangrijke taak voor de informatie- en analysespecialisten van politie en OM, zal daar dit jaar meer gericht op ingezet worden.

Overigens heeft het OM het afgelopen jaar wel bijna 30.000 rechtbankzaken afgedaan, ruim 42.000 kantonzaken, en ruim 30.000 Mulder-beroepen. Van al die zaken werden er respectievelijk 57 procent en 68 procent aan rechtbank en kantonrechter voorgelegd. De overige zaken werden door het OM zelf afgedaan door middel van bijvoorbeeld een transactie, of geseponeerd. De werkvoorraden zijn nu op een acceptabel niveau, aldus Van Brummen. En ook voor 2005 kan de rechtbank alle zaken aan, zodat de situatie dat de zaken die binnenkomen snel op zitting kunnen worden geplaatst, blijft bestaan.

Van Brummen sprak bij de presentatie verder zijn zorg uit over het beslag dat de aandacht voor onderzoeken naar mogelijke terroristische activiteiten op de capaciteit van politie en justitie leggen. Weliswaar worden dergelijke onderzoeken meestal onder de vleugels van het Landelijk Parket uitgevoerd maar Rotterdam is er vaak bij betrokken. De Maasstad mag niet de stad zijn waar mensen die kwaad in de zin hebben, gemakkelijk kunnen onderduiken.

Voor 2005 zijn wederom afspraken gemaakt met politie en bijzondere opsporingsdiensten voor het aan te leveren aantal zaken. Aan rechtbankzaken mogen er in 2005 29.000 aangeleverd worden, en aan kantonzaken 35.000. Hiermee wordt aan de vraag van de politie voldaan.