Wageningen Universiteit

Persbericht

18 januari 2005, nr. 008

Verdere uitwerking actieplan Wageningen UR

MEER RUIMTE VOOR ONDERWIJS EN ONDERZOEK

Wageningen UR (Universiteit & Researchcentrum) wil in de komende periode meer financiële ruimte maken voor onderwijs en onderzoek. Dit om haar ambitie als kennispartner in het domein van de life sciences & natural resources (voedsel en groen) te borgen en te versterken. De organisatie wil een besparing realiseren door het terugbrengen van de overhead (hoofdkantoor, staven, diensten en overige facilitaire taken) en het bundelen van krachten op inkoop. Concrete plannen hiertoe bevatten een kostenreductie van 25%. Van de middelen die hierdoor vrijkomen zal 10 miljoen euro worden besteed aan onderzoek en onderwijs van Wageningen Universiteit.

Het terugdringen van de overhead van Wageningen UR was al aangekondigd in het actieplan Focus 2006. Dit plan werd in april 2004 gepresenteerd als antwoord op moeilijke marktomstandigheden en een verslechterde financiële situatie voor de marktgerichte onderzoeksinstituten die naast Wageningen Universiteit en Van Hall Larenstein Hogescholen onderdeel uitmaken van Wageningen UR. Focus 2006 heeft een looptijd van 2 jaar en omvat drie actielijnen: (1) afbouwen en ombouwen van expertise bij de onderzoekinstituten waar in de markt geen of onvoldoende vraag meer naar is, (2) kostenreductie op overhead en ondersteuning, en (3) versterken van de marktpositie nationaal en internationaal. In april 2004 was sprake van een reductie van 400 FTE. Inmiddels heeft bij de onderzoeksinstituten, door natuurlijk verloop en mobiliteitsacties een krimp plaatsgevonden van ruim 250 FTE. Dit vond met name plaats bij de instituten die zich bezig houden met het plantaardig onderzoek, praktijkonderzoek veehouderij en onderzoek op het gebied van water en landschap.

Een actuele analyse van de aanwezige expertise en de aansluiting hiervan op de markt van de onderzoeksinstituten leidt ertoe dat een verdere reductie zal plaatsvinden bij het veehouderijonderzoek en dat een aantal expertisevelden hiervan worden gebundeld met de aanwezige expertise van Wageningen Universiteit.

Op het gebied van humane voedingsonderzoek kiest Wageningen UR voor concentratie op het precompetitieve onderzoek. Dit onderzoeksveld maakt deel uit van het sleutelgebied Flowers & Food, zoals het afgelopen jaar aangewezen door het Innovatieplatform o.l.v. premier Balkenende en overgenomen door de ministeries van LNV en EZ. Keuzes, ontdubbeling en samenwerking moeten leiden tot een nationale Food & Nutrition Delta, met Wageningen als kloppend hart (Food Valley). Wageningen UR gaat zich hierbij concentreren op het meer innovatieve en pre-competitieve onderzoek, en gaat daartoe delen van het onderzoeksinstituut Agrotechnology & Food Innovations (A&F) bundelen met het voedingsonderzoek van de universiteit. Voor het meer korte-termijn gerichte competitieve onderzoek op dit terrein zal samenwerking worden gezocht met partners buiten Wageningen UR. De agrotechnologische activiteiten van het instituut A&F worden ondergebracht bij de betrokken instituten binnen het dierlijk en plantaardig onderzoek van Wageningen UR.
De werkvelden Kwaliteit in Ketens en Bio Based Products worden voortgezet in nauwe koppeling met de Universiteit Door het maken van heldere keuzes, het bundelen van expertise en het versterken van samenwerking binnen en buiten de organisatie wil Wageningen UR een zodanige kritische massa bereiken dat haar sterke nationale en internationale wetenschappelijke positie op het gebied van agrotechnologie en voeding verder wordt uitgebouwd.

In totaliteit betreft deze verdere uitwerking van Focus 2006 ruim 350 FTE. Uitgangspunt is dat de benodigde afbouw met name wordt gerealiseerd via natuurlijk verloop en actieve sturing en begeleiding bij in- en externe mobiliteit. Het betreft hier een voorgenomen besluit dat verder wordt besproken met de centrale ondernemingsraad en vakorganisaties.

Wageningen UR is opgericht in 1997 en bestaat uit: De onderzoeksinstituten: Alterra, Agrotechnology en Food Innovations, Plant Research International, Praktijkonderzoek Plant & Omgeving), Animal Sciencens Group, LEI;
Wettelijke onderzoekstaken CIDC (centraal instituut voor dierziektecontrole) en Rikilt instituut voor voedselveiligheid; Wageningen Business School en IAC (Internationaal Agrarisch Centrum); De hogescholen Van Hall en Larenstein Hogescholen. Wageningen Universiteit.
Wageningen UR heeft 7500 medewerkers, waarvan ca 4000 werken bij de onderzoeksinstituten.

Nadere inlichtingen: Afdeling Communicatie Wageningen UR, Simon Vink, 0317-482466/06 53831629 of Simon.vink@wur.nl

Behandeld door Jac Niessen januari 2005 Naar Homepage Wageningen UR