Provincie Groningen

Alle jongeren naar school en aan het werk
18 januari 2005

De provincie wil bereiken dat iedereen zich op 23-jarige leeftijd zo veel mogelijk zelf kan redden in de maatschappij en op de arbeidsmarkt. Dit staat in de nieuwe onderwijsnota 2005-2008, die GS hebben vastgesteld. Doel van deze nota is een goede aanpak te ontwikkelen die ervoor zorgt dat jongeren zich zodanig ontwikkelen dat ze op hun 23ste zelfredzaam zijn. Voor veel jongeren is dit vanzelfsprekend, maar sommige jongeren hebben vanwege bepaalde problemen extra aandacht en ondersteuning nodig. Om dit doel te bereiken zijn drie speerpunten bepaald, waarbinnen een aantal acties worden ondernomen. De speerpunten zijn: 1) Alle jongeren in beeld, 2) Alle jongeren een startkwalificatie,
3) Alle jongeren aan het werk.

Alle jongeren in beeld
Op dit moment zijn veel jongeren bij diverse instanties in beeld, maar ontbreekt er een totaaloverzicht. Zo is bijvoorbeeld onduidelijk hoeveel jongeren school verzuimen of de school voortijdig verlaten. Daarom kan ook niet bepaald worden welke acties deze problemen kunnen oplossen. Om hier verandering in aan te brengen wil de provincie o.a. de provinciale Jeugd en Onderwijs Monitor voortzetten en uitbreiden. In samenwerking met gemeenten worden hierin jongeren tijdens hun hele schoolcarrière gevolgd. In onze provincie doen hier 17 gemeenten aan mee. Ook wil de provincie afspraken maken met gemeenten en scholen over uniforme uitwisseling van gegevens.

Alle jongeren een startkwalificatie
Een belangrijk aspect van zelfredzaamheid is dat iemand in zijn eigen levensonderhoud kan voorzien. Om dit te kunnen moet je werk hebben, en zeker voor jongeren is het hebben van een startkwalificatie (een havo, vwo of mbo-diploma, niveau 2) hiervoor een belangrijke voorwaarde. De provincie wil daarom in alle leeftijdsgroepen voorkomen dat jongeren uitvallen. Om dit te bereiken moeten er voorwaarden worden geschapen die vroege signalering en aanpak van problemen mogelijk maakt. Dit kan bijvoorbeeld in het

basisonderwijs door de oprichting van consultatie- en zorgteams, waar o.a. jeugdzorg in deelneemt, en in het voortgezet onderwijs door verbetering van al bestaande preventieteams.

Daarnaast is de uitbreiding van het zo succesvolle Noord-Groningse Waddenmodel een doelstelling. In dit model worden voortijdig schoolverlaters goed geregistreerd en krijgen zij persoonlijke begeleiding om weer terug te gaan naar school of werk te vinden. In Oost-Groningen is men hier al mee bezig. Ook wordt het model ingevoerd in Hoogezans, Sappemeer, Slochteren, Stadskanaal en Haren. In Menterwolde, Pekela en Veendam wordt een soortgelijk model ingevoerd onder de naam MPV-model. In de gemeenten in het Westerkwartier (Leek, Zuidhorn, Grootegast en Marum) hebben de eerste gesprekken over de invoering van het model plaatsgevonden.

Alle jongeren aan het werk
Een deel van de jongeren - met of zonder startkwalificatie - is werkloos. De verwachting is dat dit aantal zal toenemen. De provincie streeft ernaar deze jongeren toch aan het werk te helpen, bijvoorbeeld door het stimuleren van werkend leren.

De provincie wil geen onderwijstaken van anderen overnemen. De nota is gebaseerd op de huidige taakverdeling volgens de bestaande wet- en regelgeving. De provincie brengt in overleg met gemeenten en instellingen knelpunten in kaart, analyseert deze en faciliteert de aanpak ervan.