Nederlandse Vereniging van journalisten

Brief vervolg CAO Publieke Omroep
(18 januari 2005)

Aan de onderhandelingsdelegatie CAO Publieke Omroep t.a.v. de heer F. Maréchal

Geachte heer Maréchal,

Uw brief van 14 januari jl. hebben wij in goede oprde ontvangen. Over één punt moeten vakorganisaties en werkgevers het eens zijn. Alleen constructief overleg kan de impasse waarin de CAO-onderhandelingen publieke omroep zich bevinden doorbreken. Tot nu toe echter zijn wij hier niet aan toe gekomen.

Feit is dat de werkgevers de zaak op scherp hebben gezet door de CAO op te zeggen. De werknemers met een tijdelijk contract alsmede nieuwe werknemers worden sinds 1 januari jongstleden met de vervelende gevolgen van deze beslissing geconfronteerd.
Bovendien was het uw keuze om onze voorstellen voor 2004 niet serieus te willen bespreken.

Uit een verklaring die u heeft rondgestuurd aan het omroeppersoneel moeten wij begrijpen dat u in 2005 niet van plan zou zijn de bezuinigen op de arbeidsvoorwaarden af te wentelen. Tegelijkertijd wilt u wel komen tot kostenbeheersing binnen de CAO. Die twee zaken zijn ons inziens niet met elkaar te rijmen.

Voor ons blijft uitgangspunt dat wij eerst op behoorlijke wijze het CAO-traject 2004 willen afronden, alvorens een gesprek over modernisering van de CAO voor 2005 te starten. Om misverstanden omtrent de doelstellingen van partijen te voorkomen, zou daarbij duidelijk uitgesproken moeten worden dat het gesprek over modernisering op neutrale gronden wordt aangegaan, dus zonder onderliggende bezuinigingsdoelstelling, waaraan partijen zich zouden moeten commiteren.

Graag zouden wij dit uitgangspunt voor het overleg door u bevestigd zien.

Een duidelijk signaal dat u deze toezegging gestand wilt doen zou het intrekken van uw opzegging van de CAO betreffen. Indien wij voorts onze voorstellen voor 2004 in het eerstvolgende gesprek constructief met u kunnen bespreken, kortom, als we eindelijk kunnen beginnen met de onderhandelingen, biedt u ons de gelegenheid de gesprekken te hervatten, zonder dat er direct medewerkers getroffen worden.

Met vriendelijke groet,

Robert Schuurman, Unie
Monique Eijgenberger, FNV Kiem
Steffe Bak, CNV Media
Marc Visch, Thomas Bruning, NVJ