VVD



Nieuws

18 jan 2005 - VVD: VN rapport Millenniumdoelen te
voorzichtig en te vrijblijvend

Het vandaag door de Verenigde Naties uitgebrachte rapport over een tussenbalans inzake de millenniumdoelstellingen ter vermindering van de armoede in de derde wereld ontwijkt het maken van werkelijke keuzes. Het rapport (Investing in Development, UN Millenniumproject) stipt zo een beetje alle problemen aan die reeds in 2000 bekend waren maar geeft niet aan hoe die concreet worden opgelost.

Het is bemoedigend om te zien dat het zoeken naar oplossingen binnen de VN voor het armoedevraagstuk stap voor stap meer aansluit bij de visie zoals verwoord door de VVD in haar rapport 'Duurzame Armoede; 35 jaar Nederlands Ontwikkelingsbeleid'. Ook binnen de VN begint men zich nu te beseffen dat zonder economische ontwikkeling er geen armoedebestrijding kan plaatsvinden. Maar rijke landen worden nog steeds onvoldoende aangesproken op hun verantwoordelijkheid als het gaat om investeringen in de Derde Wereld. De richtlijn van 0,7% BNP te besteden aan ontwikkelingssamenwerking lijkt te zijn losgelaten, sancties op het aan de laars lappen van deze richtlijn ontbreken.

Het rapport geeft wel de mogelijkheid aan om net zoals de VVD reeds heeft geadviseerd, een concentratie te bewerkstelligen op landen waar potentie is voor economische ontwikkeling echter keuzes voor landen of regio's met potentiële groei worden niet benoemd.

Helaas wordt geen oplossing gegeven voor het bestrijden van de corruptie, sterker nog een corrupt land als Mozambique wordt door de VN als 'successtory' betiteld. Het rapport had volgens VVD woordvoerder Ontwikkelingssamenwerking Zsolt Szabo net zo goed in 2000 kunnen zijn opgesteld. Het lijkt dan ook dat de afgelopen 5 jaar er geen tot weinig vooruitgang is geboekt in Afrika. Het positivisme dat de VN uitstraalt is vertekend. De armoede zal drastisch verminderen maar juist in die gebieden waar relatief weinig Ontwikkelingssamenwerking is. Afrika, het continent waar Ontwikkelingssamenwerking is verheven tot doel zal bij een ongewijzigd beleid de tol blijven betalen.

18 januari 2005