Gemeente Alphen aan den Rijn


Persbericht nr. 1 Alphen richting 2018: zo zien wij dat!

18 januari 2005

ALPHEN RICHTING 2018: ZO ZIEN WIJ DAT!
Stadsvisie, uitgebreid met opdrachten, naar de raad

De Stadsvisie 'Alphen richting 2018: zo zien wij dat!' is klaar om aan de raad ter vaststelling te worden aangeboden. Dat heeft het college van b en w vandaag besloten. Daarmee bereikt het project haar voorlopig hoogtepunt. Alle input , al die ideeën die de stad in de verschillende deelprojecten heeft aangedragen, werden met elkaar in verband gebracht, besproken met weer anderen uit de Alphense samenleving, beoordeeld en doorgerekend door deskundigen en tenslotte in twee sessies ook nog eens onderworpen aan een kritische toets door de gemeenteraad. Al die inspanningen en bijdragen werden teruggebracht tot de essentie voor de toekomstontwikkeling van de stad: de Stadsvisie. En daarmee ligt er nu een degelijk fundament waarop toekomstige gemeenteraden en colleges hun beleid kunnen bouwen. Om de stadsvisie van meet af aan te borgen in de gemeentelijke beleidsontwikkeling, heeft het Stadsvisieteam 10 'Opdrachten voor de Stad' geformuleerd. Met deze opdrachten gaat de gemeente, samen met partners in de stad, de komende jaren aan de slag. Voorbeeld van een dergelijke opdracht is: Breng 'het dorp' terug in de stad door de wijken te organiseren volgens het 'dorpspleinprincipe'. Een andere opdracht is: Om het voor een leefbare samenleving noodzakelijke organiserend vermogen te versterken, zullen onder regie van de gemeente afspraken gemaakt worden voor een 'Oké-ik-doe-mee-cultuur'.

Keuzes raadscommissie
Op 9 december 200 maakte de raadscommissie een heldere keuze uit de 'varianten' voor de Stadsvisie. Die varianten hadden onder meer betrekking op keuzes in diverse ruimtelijke en maatschappelijke ontwikkelingen. De raadscommissie koos toen voor de variant waarnaar ook de voorkeur van het college uit ging: een substantiele groei in inwoneraantal en een belangrijk accent op Alphen aan den Rijn als woonstad. Basis voor deze keuze is de gunstige ligging van Alphen aan den Rijn ten opzichte van omliggende steden en de regio. Daaruit volgt ook een belangrijke inzet op het terrein van bereikbaarheid.

De commissie -en het college- koos bovendien voor een toekomst waarin niet zozeer repressie van misstanden, alswel preventie centraal staat. De stadsvisie bepleit investeren in de jongeren en jongsten (0-23 jaar) in de vorm van opvoedingsondersteuning, opleidings- en ontplooiingsmogelijkheden. Kortom, een beleid dat bijdraagt aan arbeidskansen en een goede toekomst voor deze groep. De gekozen stadsvisie stuurt aan op een samenleving waar veelkleurigheid, respect en dialoog centraal staan en waarin men er niet voor terugschrikt waar nodig hard op te treden.

Opdrachten voor de stad
Sinds de behandeling van de conceptvisie in de raad van 9 december, zijn 10 'opdrachten aan de stad' ontwikkeld. De raad krijgt dus op 24 februari 3 documenten voorgelegd: De eigenlijke visie (Alphen richting 2018: zo zien wij dat!), de bouwstenen voor de visie geordend per beleidsprogrammja en de 10 'opdrachten voor de stad'. De stadsvisie is immers niet alleen een 'kompas'voor toekomstig beleid, maar ook een koers die de gemeente vanaf morgen al zal inslaan.

Een van de opdrachten stelt vast hoe het 'dorp' terug in de stad gebracht kan worden door de wijken te organiseren volgens het 'dorpspleinprincipe'. Een andere opdracht gaat erom dat onder regie van de gemeente, tussen tal van organisaties die in de wijken aktief zijn (denk aan bewonersverenigingen, welzijns- en hulpverleningsinstellingen, politie, winkeliers, scholen) een 'Oké-ik-doe-mee-cultuur' gevestigd wordt. Een bindende afspraak tussen instellingen en organisaties om zonder bureaucratische omhaal, voor elkaar klaar te staan wanneer een interventie in de samenleving nodig is.
Ook is er een opdracht om 'de poorten van de stad te versterken'. Deze opdracht beoogt een wandelboulevard te realiseren tussen het (nieuwe) station en het (vernieuwde) stadshart.

Na 24 februari
Wanneer de raad zowel de stadsvisie, als de opdrachten voor de stad in de raadsvergadering van 24 februari heeft vastgesteld, werkt het college de 'opdrachten voor de stad' uit tot complete uitvoeringsplannen. Sommige van deze plannen zullen al op korte termijn gerealiseerd kunnen worden, andere vergen vele jaren (denk aan 'leerparken' en 'multicentra').

PORTEFEUILLEHOUDER: N. SCHOOF
Contactpersoon afdeling communicatie: Joke Riem (0172) 465110