Gemeente Alkmaar


College geeft definitief groen licht voor aanpak Rekerhout

Alkmaar, 18 januari 2005

Op dinsdag 11 januari jongstleden heeft B&W het startsein gegeven voor de uitvoering van de plannen om de Rekerhout op te knappen. Reacties van bewoners en belanghebbenden zijn inmiddels verwerkt in de Visie annex Inrichtings- en beheerplan voor de Rekerhout. Met de eerste werkzaamheden is reeds begonnen.

Wethouder A. Godijn van Groenbeleid: `De samenwerking met bezoekers van het park bij het tot stand komen van de plannen is bijzonder prettig verlopen. Ik ben ervan overtuigd dat de bewoners van Alkmaar-Noord in de nabije toekomst kunnen genieten van een nóg mooier en ook veiliger Rekerhout.'

De inspraakperiode, in de zomer van 2004, werd voorafgegaan door een presentatie van de plannen voor wijkbewoners op 28 juni. Verschillende bewoners en belanghebbenden, waaronder wijkraad De Mare, lieten zich die avond zeer positief uit over de plannen. Dertien personen hebben via de inspraakprocedure op de plannen gereageerd. Dit heeft tot enkele kleine aanpassingen geleid. Zo maakt het aanpakken van de wateroverlast op enkele grasvelden in het park nu deel uit van de totaal-aanpak van de Rekerhout. Ook worden een stuw en een pomp verwijderd, die momenteel de doorstroming van de waterloop in het park belemmeren.
De maatschappelijke begeleidingsgroep, die nauw betrokken is geweest bij het tot stand komen van het Beheer- en inrichtingsplan voor de Rekerhout, zal ook blijven meedenken bij de uitvoering van de werkzaamheden.

Werkzaamheden in 2005
De maatregelen uit het inrichtings- en beheerplan worden gefaseerd in 6 jaar uitgevoerd. Dit jaar staan het verbeteren van de waterstructuur en de aanleg van een speelheuvel op het programma. Een nieuwe waterloop zal bestaande waterlopen met elkaar verbinden, zodat de doorstroming verbetert. In het park worden natuurvriendelijke oevers aangelegd met aandacht voor geleidelijke overgangen tussen land en water. Het moerasgebied wordt uitgebreid richting het fietspad. Vanaf verschillende punten in het park worden doorkijken naar het moerasgebied gecreëerd.
Het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier heeft laten weten EUR25.000 te zullen bijdragen aan de waterhuishoudkundige maatregelen die in de Rekerhout worden genomen.
Speciaal voor kinderen van 6 tot 12 jaar wordt een heuvel ingericht met spannende hellingen en bijvoorbeeld een tokkelbaan, glijbaan of kinderklimwand. De bestaande cirkel onderaan de heuvel krijgt een speeltoestel voor kinderen tot 6 jaar en een zitplek voor ouders/begeleiders.

De ingrijpende graafwerkzaamheden voor beide maatregelen kunnen pas na de zomer worden opgepakt, omdat rekening moet worden gehouden met het naderende broedseizoen. Wel zijn inmiddels 15.000 narcisbollen geplant in de buurt van de `klimspin' nabij het winkelcentrum. Ook wordt de komende drie maanden flink gesnoeid in de beplanting om meer doorzicht te creëren. Dit maakt het gemakkelijker zich te oriënteren in het park en moet parkbezoekers tevens een groter gevoel van veiligheid geven. Ter voorbereiding op de graafwerkzaamheden worden begin maart, nog vóór de start van het broedseizoen, vijftig bomen gekapt. De inspraakprocedure voor de kapvergunning start op woensdag 19 januari.

Sanering en herinrichting kruidentuin
Tevens wordt in 2005 gestart met de sanering en herinrichting van de kruidentuin, een veel geuite wens van wijkbewoners. Inmiddels hebben zich enkele bewoners gemeld om op vrijwillige basis mee te helpen met het beheren van de kruidentuin. Meer vrijwilligers zijn van harte welkom; de bedoeling is dat in de toekomst een groep van vaste vrijwilligers zich gaat bezighouden met het beheer van de kruidentuin en/of de vasteplantentuin. Belangstellenden kunnen zich melden bij de wijkbeheerder, Frits Oudshoorn, telefoon 072 - 548 87 90, e-mail foudshoorn@alkmaar.nl.

Natuurwerkdagen
Wie op meer incidentele basis een steentje wil bijdragen aan het `bijhouden' van het park, kan meedoen aan de natuurwerkdagen, die de gemeente Alkmaar voortaan 1 à 2 keer per jaar gaat organiseren in de Rekerhout. De eerste natuurwerkdag wordt in maart gehouden. De deelnemers kunnen dan meehelpen aan het knotten van de knotwilgen in het park. De precieze datum wordt nog bekendgemaakt. Belangstellenden kunnen zich wel al opgeven bij Frits Oudshoorn.

24 januari 2005