LAD

Huisartsen en bedrijfsartsen: gezamenlijke aanbevelingen over zorg bij overspanning

Het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) en de NVAB hebben de Landelijke Eerstelijns Samenwerkings Afspraak (LESA) Overspanning opgesteld. Deze geeft aanbevelingen aan huisartsen en bedrijfsartsen voor de behandeling en begeleiding van mensen met overspanning en (dreigend) werkverzuim. De LESA bevat duidelijke afspraken over de inhoud en tijdstippen van de onderlinge afstemming tussen huisarts en bedrijfsarts en over verwijzing. Het zijn globale afspraken, die regionaal moeten worden geconcretiseerd.

De LESA Overspanning kan de implementatie van de NVAB-richtlijn Handelen van de bedrijfsarts bij werknemers met psychische klachten verder versterken. Omdat er geen NHG-Standaard over overspanning bestaat, is op een andere wijze naar onderbouwing gezocht, namelijk door middel van een review. Op de NHG-website staat bovendien een achtergrondartikel over dit onderwerp, toegespitst op de huisartsenpraktijk. Tevens is er een toelichting door de LESA-opstellers beschikbaar.

De kernpunten uit de LESA zijn:
Bij de aanpak van overspanning wordt uitgegaan van een best-practicemodel met gestructureerde zorg en een activerende begeleiding.
De kern van psychische ziektebeelden zoals overspanning ligt erin ligt dat mensen hun greep, hun controle kwijt zijn. Het herstel bestaat uit het weer opbouwen daarvan, in een aantal stappen. De rollen van huisarts en bedrijfsarts zijn complementair. Bij de (gedeelde) zorg dient de continuïteit van de zorg voor de patiënt te worden gewaarborgd.
Per patiënt en situatie kan gekozen worden voor een verschillende aanpak, zoals gedeelde zorg op geleide van ieders vakgebied of het uitvoeren van de gehele zorg door de ene discipline en het toetsend volgen door de andere.

De LESA Overspanning is gepubliceerd in Huisarts en Wetenschap en het Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde, en op de websites van NHG en NVAB.

In aansluiting op de LESA verschenen ook de NHG-Patiëntenbrieven: Overspannen algemeen en Overspannen, het herstel. Huisartsen en bedrijfsartsen kunnen deze na afloop van een consult meegeven ter ondersteuning van hun voorlichting aan patiënten met overspanning en (dreigend) werkverzuim. Ze zijn te vinden op de website van het NHG: rubriek Patiëntenvoorlichting > Patiëntenbrieven.

Het NHG en de NVAB zijn trots op dit eerste resultaat van hun samenwerking. Zij hopen met de LESA Overspanning een belangrijke bijdrage te kunnen leveren aan de verbetering van de kwaliteit van de huisartsgeneeskundige en bedrijfsgeneeskundige zorg aan patiënten en werknemers en aan samenwerking tussen huisartsen en bedrijfsartsen. In enkele proefregios zal gezamenlijke nascholing worden georganiseerd. De resultaten zullen landelijk bekend worden gemaakt.

Wat het NHG en de NVAB betreft zal het niet bij deze LESA over arbeid en gezondheid blijven. Zij bereiden met externe ondersteuning een subsidieaanvraag voor een LESA Aspecifieke lage-rugklachten voor. Het ligt hier wat eenvoudiger dan bij overspanning omdat er een NHG-Standaard en NVAB-richtlijn op dit gebied bestaan die inhoudelijk goed overeenkomen. Voor de komende jaren zijn er plannen voor LESAs over contacteczeem, COPD, hartinfarct, en klachten van arm, nek en schouder.Voorwaarde is steeds dat daar externe middelen voor gevonden kunnen worden.

Laatst gewijzigd: 18-01-2005