Gemeente Veendam


Voorzitter en leden rekenkamercommissie(s) drie gemeenten

Publicatiedatum: 14 januari 2005

De gemeenten Hoogezand-Sappemeer, Stadskanaal en Veendam hebben samen een wervings- en selectieprocedure doorlopen voor de functies van voorzitter en lid van hun nieuw te vormen rekenkamercommissie(s). Inmiddels zijn de gemeenten zover, dat ze in de raadsvergaderingen van eind januari tot de formele benoeming van deze functionarissen kunnen besluiten. Omdat het bij alle drie gemeenten om dezelfde personen gaat, zal een personele unie tussen de drie rekenkamercommissies ontstaan. De raden van de gemeenten Hoogezand-Sappemeer, Veendam en Stadskanaal hebben ieder afzonderlijk een rekenkamercommissie ingesteld. Bij alledrie gemeenten gaat het om een onafhankelijke commissie zonder raadsleden. De raden hebben besloten samenwerking met andere gemeenten te zoeken. Inmiddels heeft dit geresulteerd in een gezamenlijk gevoerde wervings- en selectieprocedure. Een selectiecommissie met vertegenwoordigers uit alle drie gemeenteraden is inmiddels zover, dat kandidaten voor benoeming aan de gemeenteraden kunnen worden voorgedragen.

Alle gemeenten moeten uiterlijk per 1-1-2006 een rekenkamer(commissie) hebben. Hoogezand-Sappemeer en Veendam stellen de rekenkamerfunctie een jaar eerder in dan wettelijk verplicht. Ze behoren hiermee tot de eerste groep van gemeenten die daadwerkelijk over een rekenkamer(commissie) zullen beschikken. Stadskanaal had al een rekenkamercommissie, maar deze bestond nog uit raadsleden. De gemeenteraden kunnen zo nog in deze raadsperiode beschikken over dit belangrijke, nieuwe instrument dat de controlefunctie van de raad ondersteunt.

Door de samenwerking zal een personele unie ontstaan tussen de drie rekenkamercommissies. Die samenwerkingsvorm is nieuw in de gemeentelijke wereld. Het is niet uitgesloten, dat aan deze constructie meer gelijksoortige gemeenten gaan deelnemen. De gemeente Winschoten heeft inmiddels nadrukkelijk belangstelling voor deze constructie getoond. De raden van de drie gemeenten hebben aangegeven het functioneren van de rekenkamercommissie(s) in 2007 te zullen evalueren om dan desgewenst tot een andere opzet te (kunnen) besluiten.

Op 18 januari zal voorafgaand aan het reguliere persgesprek in het gemeentehuis van Hoogezand-Sappemeer een persmoment worden gehouden. Bij die gelegenheid zal de selectiecommissie de (beoogde) leden van de rekenkamercommissies presenteren.

Noot voor de pers:
Dit is een persbericht namens de raden van de gemeenten Hoogezand-Sappemeer, Veendam en Stadskanaal. Contactpersoon: raadsgriffier Veendam, dhr. Mr. J.B. Wassink, tel 0598-652507.