Oproep voor grensverleggend ondernemersschap!

STICHTING INTENT
Rubriek: Economie
Datum en tijd: 18-01-2005 09:00

Oproep voor grensverleggend ondernemersschap!

Niet alleen geven maar vooral ondernemen voor duurzame wederopbouw.

Na het puinruimen in Azië is het nu vooral zaak om verder te kijken en te zorgen dat deze ramp een economische impuls kan zijn voor structurele economische ontwikkeling in de getroffen gebieden. De nadruk moet hierbij liggen op de zelfredzaamheid door het stimuleren van ondernemerschap. The Business in Development Challenge biedt een platform voor ideeën die hierop inspelen.

De -Business in Development Challenge- - een initiatief gesteund door zowel de private sector als de Nederlandse overheid - is een online competitie die als doel heeft om kleine ondernemersinitiatieven in en met ontwikkelingslanden te ondersteunen. Deelnemers kunnen 20.000 euro startinvestering en professionele begeleiding winnen. Kleine organisaties, maar ook Nederlanders en burgers uit 131 onwikkelingslanden worden uitgenodigd om mee te doen. Partners in dit initiatief zijn onder meer de Rabobank, FMO, TPG, NUON en de Ministeries van Economische en Buitenlandse Zaken. De BiD Challenge is een gezamenlijk initiatief van de NCDO en Fair Ventures.

Waar ontwikkelingssamenwerking eerder nogal eens een eenzijdig -gevend- karakter heeft, haakt het stimuleren van ondernemerschap en handel juist in op eigen initiatief, creativiteit en de efficiëntie van lokale partijen. Hans Wijers, Bestuursvoorzitter van Akzo Nobel en jurylid van de BiD Challenge: -Ondernemerschap ligt aan de basis van armoedebestrijding-. Een Colombiaanse dochteronderneming van Akzo heeft in dit kader al eerder geïnvesteerd in het project -El Cinco-. Medewerkers ondersteunden met hun bonus van 5% de opstart van een lokaal bedrijfje dat spijkerbroeken produceert en inmiddels succesvol en zelfstandig draait.

Een ander voorbeeld is de inzet van IntEnt, een organisatie die ondernemende migranten vanuit Nederland ondersteund om bedrijven op te zetten in ontwikkelingslanden. Klaas Molenaar, directeur van IntEnt stelt; -het stimuleren van lokaal ondernemerschap blijkt een zeer belangrijke factor bij het creëren van nieuwe kansen in een wederopbouw situatie. In Afghanistan ondersteunen wij Afghaanse migranten die vanuit Nederland een onderneming starten. Ondernemers leveren een directe bijdrage door het creëren van banen en een toekomst voor de mensen daar-.

De recente gebeurtenissen in Azië en de benodigde wederopbouw van bijvoorbeeld huizen en boten zijn bij uitstek een kans voor lokale ondernemers en kunnen een krachtige impuls voor de economieën in de getroffen gebieden vormen. Dit is uiteindelijk de meest duurzame vorm van ontwikkeling, en met dit initiatief willen de initiatiefnemers juist die ondernemers een duwtje in de rug geven. Ook Nederlandse ondernemers kunnen hierin een rol spelen, bijvoorbeeld door meer te investeren ter plaatse, of zelf met nieuwe initiatieven te komen.

Overige juryleden zijn Minister voor OS, Minister van Ardenne, en de topbestuurders van de Rabobank, KPMG, TPG en Nuon, Stichting DOEN.

Voor meer informatie, zie www.bidchallenge.org


---


-------