EVO, Ondernemersorganisatie voor logistiek en transport
http://www.evo.nl

18-01-2005 - Aandacht veiligheid zakelijke rijder

ANWB en EVO bundelen hun krachten om de verkeersveiligheid te vergroten. Met ingang van deze maand bieden de organisaties gezamenlijk een praktijktraining aan voor bestelautochauffeurs. Met deze unieke training kunnen zij hun rijvaardigheid verbeteren en daarmee de verkeersveiligheid verhogen.

Tijdens de, door EVO ontwikkelde, praktijktraining Voertuigbeheersing voor Bestelautochauffeurs leren de deelnemers onder alle omstandigheden de juiste stuur- en remtechniek toepassen, kantelmomenten voorkomen en hoe zij bijvoorbeeld een noodstop moeten maken. Met behulp van een speciaal geprepareerde bestelauto ervaren deelnemers het effect van de beladingsgraad en de wijze van belading op het rij- en stuurgedrag van een bestelauto. Zowel in de avonduren als in het weekend wordt de training gegeven op de oefenbaan van het ANWB Test- en Trainingscentrum in Lelystad. De training is onderdeel van een EVO-module met verschillende rijvaardigheidsopleidingen voor de bedrijfsauto. Na afloop ontvangen deelnemers een ANWB/EVO-certificaat.

Het onderwerp verkeersveiligheid staat bij ondernemers niet al te hoog op de agenda. Toch is het belangrijk om te beseffen dat er een groot verschil is tussen het rijden met een personenauto en een bedrijfsauto. Alleen al het beladen van een bedrijfsauto vraagt om speciale vakbekwaamheid. Door de training leveren de deelnemers een actieve bijdrage aan het vergroten van de verkeersveiligheid. Voor ondernemers is er ook winst te behalen. Niet alleen door kosten te besparen, maar ook door mee te werken aan het verbeteren van het imago van de professionele weggebruikers.

In het afgelopen jaar is het aantal ongevallen met bedrijfsvoertuigen sterk gestegen. Dick van den Bosch, algemeen directeur EVO: âHet is belangrijk dat ondernemers zelf de verantwoordelijkheid nemen. Niet alleen voor de medeweggebruikers, maar ook voor hun werknemers. De praktijktraining voertuigbeheersing van ANWB en EVO ondersteunt ondernemers bij het opzetten van een veiligheidsplan om de verkeersveiligheid te verhogenâ.