Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

http://www.minlnv.nl

MINLNV: Veerman wil geen verbod op Kaoliniethoudende klei

18 januari 2005

VEERMAN WIL GEEN VERBOD OP KAOLINIETHOUDENDE KLEI

Minister Veerman van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit wil geen verbod op kaoliniethoudende klei in diervoeders. Dat meldde hij vandaag in antwoorden op vragen van de Tweede Kamer.

Het volledig verbieden van het gebruik van kaoliniethoudende klei vindt Veerman niet noodzakelijk. Het gebruik van kaoliethoudende klei in de diervoedersector is binnen de Europese Unie als bindmiddel toegestaan, waarbij een norm voor dioxine is vastgesteld. Het is bekend dat bepaalde mijngebieden zoals in een bepaalde streek van Duitsland, hoge gehalten dioxine kennen. Dat betekent niet dat alle kaoliniethoudende klei ongeschikt is voor het gebruik in mengvoeders.

Eind vorig jaar bleek dat de dioxine-verontreiniging in aardappelschillen was veroorzaakt door kaoliniethoudende klei die werd gebruikt bij wassen en sorteren van aardappels. Deze klei bleek verontreinigd te zijn met dioxine. De kleideeltjes hebben zich gehecht aan de schillen van de aardappels. Die zijn als veevoer geleverd aan veehouderijen. Circa 200 bedrijven zijn door het dioxine-incident geblokkeerd geweest.

18 jan 05 09:25