Gemeente Nieuwegein

Gemeenteraad akkoord met OOB en met overeenkomst Corio

Gisteren, maandagavond 17 januari, is de gemeenteraad van Nieuwegein akkoord gegaan met het Operationeel Ontwikkelingsplan Binnenstad (OOB) en met de vaststellingsovereenkomst met Corio. Aan het einde van de vergadering was de stemverhouding 25 voor en 7 tegen. Hiermee komt een eind aan jaren van plannen maken voor het stadscentrum van Nieuwegein. Gemeente en marktpartijen gaan de komende 12 jaar bijna 900 miljoen euro investeren in de nieuwe Binnenstad van Nieuwegein.

Met het OOB zijn vier amendementen en één motie aangenomen. De motie ging over het bus- en tramstation. Het college heeft toegezegd dat het overleg met de eigenaren van en betrokkenen bij het bus- en tramstation wordt voortgezet om het onderhoudsniveau en de handhaving in de omgeving van het bus- en tramstation duidelijk te verbeteren.

De amendementen zijn:

1. het college gaat in overleg met het bestuur van De Kom om gezamenlijk de mogelijkheden te verkennen om binnen de budgettaire randvoorwaarde van 18,2 miljoen euro toch een theaterzaal van 800 (ipv 600) stoelen te realiseren. Hierbij vindt de gemeenteraad enige vertraging in de planvorming acceptabel.
2. de gemeenteraad besluit alsnog tot het realiseren van een poppodium en geeft het college de opdracht om de noodzakelijke stappen te zetten. De uitgaven worden opgenomen in de programmabegroting. De gemeenteraad wil voor 1 januari 2007 geïnformeerd worden over uitkomsten van onderzoeken naar locaties en ramingen. Indien mogelijk heeft een poppodium in de Binnenstad de voorkeur.
3. De gemeenteraad heeft besloten dat de bewaakte fietsenstallingen in de nieuwe Binnenstad gratis worden. De kosten worden verrekend met de parkeertarieven.
4. De gemeenteraad heeft besloten de toegestane snelheden op de autowegen rond de Binnenstad te handhaven en jaarlijks metingen te laten verrichten naar CO2 uitstoot en geluid.

Het OOB
Het Operationeel Ontwikkelingsplan is een integraal plan voor de hele Binnenstad van Nieuwegein. In het OOB is gekozen voor een kernkwaliteit. De kernkwaliteit bestaat uit een winkelloop die een drietal pleinen met elkaar verbindt: het nieuwe cultuurplein, het marktplein en het nieuwe stadhuisplein. De drie pleinen worden met elkaar verbonden met een 'winkelloop'. Aan de winkelloop wordt een breed pakket aan voorzieningen (zoals gemeentehuis, theater en bibliotheek) en een forse uitbreiding van het programma van winkels, horeca, woningen en kantoren gerealiseerd. Daarnaast is in het OOB vastgelegd hoe het (auto)verkeer wordt afgewikkeld en hoe het parkeren wordt opgelost. En minstens zo belangrijk: het OOB laat zien hoe de straten en pleinen er straks uitzien, welke kwaliteit wordt meegegeven aan de openbare ruimte en waar mensen elkaar tegenkomen en levendigheid brengen.

Vaststellingsovereenkomst met Corio
In de vaststellingsovereenkomst met Corio maakt de gemeente afspraken over vier belangrijke bouwlocaties in het midden en oosten van de nieuwe Binnenstad. Zo wordt het midden en het oosten van winkelcentrum Cityplaza opgeknapt, worden de winkelmeters fors uitgebreid, is er een warenhuisformule gepland als trekker op de plaats van het voormalige gemeentehuis en worden woningen gerealiseerd. Nu de gemeenteraad akkoord is, kan het definitieve contract met Corio binnenkort worden ondertekend.

Vervolg
De eerstvolgende stap naar de nieuwe Binnenstad is het nieuwe bestemmingsplan. Hierin wordt juridisch vastgelegd wat waar onder welke voorwaarden in de Binnenstad mag komen. Het college neemt binnenkort een besluit over het 'voorontwerp Bestemmingsplan' voor de Binnenstad. Daar is vervolgens nog inspraak op mogelijk. Na de verwerking van de inspraak wordt het 'ontwerp bestemmingsplan' gemaakt. Wanneer de Provincie een verklaring van geen bezwaar heeft afgegeven, treedt het definitieve bestemmingsplan in werking.

De bouwactiviteit in de nieuwe Binnenstad start met de eerste toren van de zogenaamde Palmtorens. Deze twee kantoortorens van maximaal 80 en 100 meter hoog worden de landmark van Nieuwegein. De Palmtorens worden qua architectuur en duurzaamheid een referentiekader voor de rest van de nieuwe Binnenstad. Volgens planning wordt eind dit jaar de grond bouwrijp gemaakt en wordt gestart met de bouw.

Invoerdatum 19-1-2005