European Commission

IP/05/55

Brussel, 18 januari2005

Structuurfondsen hebben in 2004 een steentje bijgedragen aan verbetering van het concurrentievermogen in de regio's

Danuta Hübner, lid van de Commissie en verantwoordelijk voor het regionaal beleid, maakte vandaag de resultaten bekend voor 2004 van de Structuurfondsen en het Cohesiefonds De beschikbare vastleggingen en betalingen vormen het grootste bedrag ooit dat voor één jaar beschikbaar was in het kader van de structuurfondsen. Ditmaal overschreden de verzoeken van de lidstaten voor betalingen zelfs de begrotingsmiddelen. De Raad en het Europees Parlement moesten dan ook overeenstemming bereiken over een aanvullend bedrag van 2,4 miljard euro, dat volledig werd besteed. Ook de nieuwe lidstaten, die in mei 2004 toetraden tot de EU, maken goed gebruik van de fondsen.

Mevrouw Hübner verklaarde bij de presentatie van deze resultaten dat Structuurfondsen investeringen zijn in de toekomst van een meer concurrerende Unie. Omdat de vastleggingen en betalingen in 2004 vrijwel volledig werden geabsorbeerd blijkt dat de structuurfondsen goed zijn benut en dat ze noodzakelijk zijn voor de regio's en hun economische ontwikkeling. Dit geldt met name voor de nieuwe lidstaten die resultaten boekten die aan onze verwachtingen voldoen. Een grotere inbreng van de EU-regio's bij groei en werkgelegenheidskwesties betekent dat de Europese economie als geheel beter kan presteren. Het Commissielid is ervan overtuigd dat de regio's in de toekomst een nog grotere bijdrage kunnen leveren om de doelstellingen van de Lissabon-strategie te verwezenlijken.

De absorptiegraad van de structuurfondsen in de nieuwe lidstaten liet een snelle stijging zien. Tussen mei en november werden in Hongarije bijvoorbeeld meer dan 15.620 voorstellen ingediend voor projecten waarvan 3.705 door de Hongaarse autoriteiten werden goedgekeurd. In Polen werden verschillende faciliteiten voor watervoorziening en afvalwaterzuivering en delen van de A2- en A4-snelwegen goedgekeurd; dit laatste project vertegenwoordigt investeringen van meer dan 500 miljoen euro. Ook in de "oude" lidstaten werd een goede absorptiegraad bereikt. Zo was bijvoorbeeld slechts minder dan 1% van de verplichtingen in 2002 nog niet besteed in 2004. Uitgaande van een tussentijdse kwaliteitsevaluatie van de programma's van de structuurfondsen in de "oude" lidstaten blijkt dat in 2004 meer dan 8 miljard euro werd toegewezen aan de best functionerende maatregelen.

Uit deze resultaten blijkt duidelijk dat het financieel voorstel van de Commissie voor de structuurfondsen in de periode 2007-2013 goed gefundeerd is en dat het cohesiebeleid in toenemende mate een bijdrage levert aan de verwezenlijking van de doelstellingen van Lissabon voor de uitgebreide Unie.

Achtergrond

Solidariteit onder de Europese volkeren, economische en sociale vooruitgang en versterking van de samenhang maken deel uit van de algemene doelstellingen van de Gemeenschap om "de verschillen tussen de ontwikkelingsniveaus van de onderscheiden regio's en de achterstand van de minst begunstigde regio's, te verkleinen", zoals bepaald in het Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschappen. De instrumenten die hiervoor kunnen worden ingezet, de Structuurfondsen en het Cohesiefonds bestrijken ongeveer eenderde van de EU-begroting met ongeveer 44 miljard euro beschikbare vastleggingskredieten in 2005. Deze fondsen hebben een belangrijke impact op het concurrentievermogen van de regio's en leveren een belangrijke bijdrage aan de verbetering van de levensomstandigheden van de burgers, met name in de armere gebieden. Het leeuwendeel van de middelen wordt besteed via meerjarige ontwikkelingsprogramma's, die gezamenlijk worden beheerd door de diensten van de Commissie, de lidstaten en de regionale autoriteiten.

Voorts werd op basis van de tussentijdse kwaliteitsevaluatie van de structuurfondsen, een prestatiereserve van 4% van de vastleggingskredieten toegewezen aan het best functionerende operationele programma, waarbij wordt uitgegaan van indicatoren die de doelmatigheid, het beheer en de financiële absorptie weergeven.

Voor de periode 2007-2013 kwam de Commissie in juli 2004 met een voorstel voor een juridisch en financieel kader voor een versterkt cohesiebeleid dat zich concentreert op convergentie, concurrentievermogen en samenwerking, met een begroting van 336,1 miljard euro (prijzen van 2004).

Meer informatie:
http://europa.eu.int/comm/regional_policy/index_en.htm