Praktijkonderzoek Veehouderij

Studiedag voor agrariërs en bedrijfsadviseurs

Perspectief voor biogasinstallaties op veebedrijven

Dinsdag 18 januari 2005 is er voor veehouders een studiedag over mestvergisting op praktijkcentrum Aver Heino. De bezoekers krijgen informatie over de economische perspectieven van een biogasinstallatie op veehouderijbedrijven. De dag wordt georganiseerd door het Praktijkonderzoek van de Animal Sciences Group, Stimuland en het Centrum voor Landbouw en Milieu (CLM).

Een biogasinstallatie zet biomassa om in energie. Onder zuurstofarme omstandigheden zetten bacteriën organische stof in biomassa om in methaangas ofwel biogas. Biogas kan in een motor worden verbrand en omgezet in elektriciteit en warmte.
Sinds kort staat minister Veerman naast vergisting van mest ook co-vergisting met andere producten, zoals gras, maïs of bieten, toe. Deze staan op de `positieve lijst mestvergisting'. Co-vergisting met plantaardig materiaal vergroot het rendement van een vergister door een grotere hoeveelheid stroom per kuub biomassa. Daardoor wordt een mestvergister op het veehouderijbedrijven financieel interessanter.

Rekenvoorbeelden

Tijdens de studiedag gaat een aantal sprekers in op actuele ontwikkelingen over duurzame energieopwekking uit biogas met uitleg over diverse typen biogasinstallaties. Ook komen diverse aspecten aan bod die veehouders mee moeten nemen in hun afweging voor het investeren in een biogasinstallatie op hun bedrijf. Rekenvoorbeelden maken de economische haalbaarheid van een biogasinstallatie op diverse bedrijfstypen inzichtelijk, al dan niet in combinatie met co-vergisting.
Daarnaast geven betrokkenen uitleg over de benodigde vergunnningen en procedures voor de bouw van een biogasinstallatie en wat de opbrengsten zijn door stroomgebruik of -verkoop en de benutting van de vrijkomende warmte.

Praktijkervaringen

Op drie praktijkcentra van het Praktijkonderzoek Veehouderij (twee melkveebedrijven en één varkensbedrijf) zijn mestvergisters in bedrijf. Tijdens de studiedag presenteert het Praktijkonderzoek de gebruikservaringen en enkele technische en economische resultaten van deze vergisters. Tenslotte houdt Paul Grefte, vleeskuikenhouder in Hengevelde, een inleiding over zijn bedrijf en zijn plannen voor een biogasinstallatie.

Plaats en tijd

De studiedag wordt gehouden op dinsdag 18 januari 2005 op Praktijkcentrum Aver Heino, Lemelerveldseweg 32 in Heino. De dag start om 10.00 uur en duurt tot circa 15.00 uur (zie programma). In de pauzes is er volop gelegenheid om contacten te leggen met enkele adviseurs en leveranciers van installaties, die met een stand in de zaal aanwezig zijn.

Opgave

Voor de organisatie van deze dag is opgave noodzakelijk. U kunt zich hier aanmelden of telefonisch, (0320) 29 35 03. Voor de kosten van lunch en koffie vragen wij een eigen bijdrage van EUR 10,- p.p. Voor meer informatie kunt u bellen met:

* Anke de Lorm, Praktijkonderzoek van de Animal Sciences Group, tel. (0320) 29 35 03

* Ben Mulder, Stichting Stimuland Overijssel, tel. (0529) 47 81 80

Programma Studiedag Biogas

Tijd Programma
10.00 uur Ontvangst met koffie en infomarkt
10.30 uur Opening door Wichert Koopman, bedrijfsleider Aver Heino 10.40 uur Inleiding door Gelein Biewenga, Praktijkonderzoek van de Animal Sciences Group
11.30 uur Korte pauze
11.45 uur Inleiding door Anton Kool, Centrum voor Landbouw en Milieu 12.30 uur Lunchpauze en infomarkt
13.30 uur Inleiding door Paul Grefte, kuikenhouder met plannen voor een biogasinstallatie
14.30 uur Forumdiscussie met de inleiders

---

De studiedag op Aver Heino wordt mede mogelijk gemaakt door subsidie van SenterNovem en Rabobank.

---

© Praktijkonderzoek - Animal Sciences Group - Wageningen UR. Laatst bijgewerkt: 21-12-2004 14:35.
Mail vragen en opmerkingen over de Praktijkonderzoek Website naar: webmaster.po.asg@wur.nl