Ingezonden persbericht


PERSBERICHT WEEK 3

LINKSOM?
Goede voornemens voor de sociaal-democratie

De PvdA schudde tijdens haar paarse jaren alle 'ideologische veren' af en omarmde het democratisch marktkapitalisme. Blair had in Engeland de 'derde weg' opnieuw uitgevonden. Niets leek een sociaal-democratische toekomst in de weg te staan. Maar nu klinkt wederom de roep om vernieuwing binnen de sociaal-democratie: hoe zou die er uit moeten zien? Debatcentrum TUMULT organiseert dinsdag 18 januari 2005, 20.00 uur, in het Louis Hartlooper Complex, Tolsteegbrug 1, Utrecht. Toegang vrij. (Reserveren aanbevolen: 030-2332430/www.tumultdebat.nl)

In het forum: Paul Kalma, directeur Wiarda Beckman Stichting PvdA, Bart Snels, directeur Wetenschappelijk Bureau GroenLinks, Patrick van Schie, directeur Teldersstichting VVD en Stefaan Thijs, internationaal secretaris SP.a Vlaanderen. Will Tinnemans, journalist, zit de discussie voor.

Enkele jaren op weg in wat het sociaal-democratische millennium had moeten worden valt velen slechts de linkse leegte op. Bos wordt verweten geen standpunten te hebben, ook niet in een oppositionele rol, Blair wordt aan alle kanten aangevallen. De sociaal-democratie moet zich vernieuwen, zo klinkt het alom. Maar kun je nog vernieuwen als de ideologische boodschap achter is gelaten? Klinkt die wens om vernieuwing dan niet holler dan ooit? De rechterkant van het politieke spectrum is aan zet, beheerst de discussies en draagt de thema's aan. Links in het algemeen, en de PvdA in het bijzonder, doet niets anders dan niet te veel uit de pas lopen in de algemene trend van liberalisering. Klopt dit beeld? Of borrelen er onder de oppervlakte nieuwe ideeën en dagen nieuwe vergezichten? Ideeën die weer aansluiten op 'ouderwetse' idealen als gelijkheid en solidariteit? Zijn de linkse partijen in dit tijdperk van globalisering niet de aangewezen partijen om gezamenlijk hun internationale doelen na te streven? En welke doelen dan?

TUMULT & PVDA Afdeling Utrecht



Ingezonden persbericht