Congres-en Studiecentrum VNG

Seminars Strategische Milieubeoordeling

Het ministerie van VROM organiseert, in samenwerking met VNG en IPO een aantal seminars over de praktijk van de Strategische Milieubeoordeling (SMB).
Allerlei plannen van gemeenten en provincies krijgen met de SMB te maken. Vragen die dan spelen zijn bijvoorbeeld: Wanneer is een SMB in mijn situatie van toepassing?,
Hoe zit het dan met m.e.r.?, Wat kan er gebeuren als er verkeerde keuzes worden gemaakt?.

Opzet van de seminars
Bij de seminars is de praktijk het uitgangspunt. Tijdens de seminars krijgt u volop
informatie over de SMB en de mogelijke gevolgen voor de milieu-effectrapportage en Habitattoets. Deelnemers gaan zelf, samen met collegas van andere gemeenten en provincies, aan de slag met bestaande cases.
De seminars bestaan uit een dagdeel kennismaken met de SMB. Na het seminar bent u in staat om de basisvragen over de SMB te beantwoorden:
* wanneer moet ik een SMB uitvoeren?

* wat moet ik dan doen?

* waar moet ik rekening mee houden?

Indien u zelf nu al vragen of cases hebt, kunt u die al kenbaar maken. Een aantal van de ingezonden vragen en cases wordt geselecteerd en behandeld in de seminars.

Programma

De seminars zijn opgedeeld in drie blokken.

In het eerste gedeelte van ca. 1 uur zal VROM de belangrijkste hoofdpunten aan de orde stellen en krijgt u de gelegenheid daarover vragen te stellen.

In het tweede gedeelte wordt in werkgroepjes nagedacht en gediscussieerd over een aantal bestaande praktijksituaties. Er zal ook speciale aandacht aan de samenhang tussen de SMB, de m.e.r. en de Habitattoets (of passende beoordeling) worden gegeven. De deelnemers worden geprikkeld om met elkaar na te gaan wat de valkuilen, risicos en kansen zijn.

In het derde gedeelte wordt plenair teruggekoppeld wat de besproken knelpunten zijn en zullen in discussies met het aanwezige panel adviezen en tips worden gegeven.
Het seminar in Leeuwarden kent een aangepaste indeling voor het tweede en derde gedeelte, vanwege de voorbereiding van het streekplan. De deelnemers aan dat seminar hebben hierover apart bericht gekregen.

Bij de seminars zal, naast het ministerie van VROM, deskundigheid over praktijk en regelgeving aanwezig zijn van de Commissie voor de m.e.r. en de provinciale
aanspreekpunten voor SMB en m.e.r.
ARCADIS, ten slotte, zal de inhoudelijke begeleiding verzorgen en zal de discussies en vraagpunten die uit de seminars naar voren komen betrekken bij de handleiding die voor de SMB-wet wordt voorbereid.

Datum en locatie

* Leeuwarden (voor Friesland i.v.m. het nieuwe streekplan)
18 januari 2005 van 12.00 uur tot 15.30 uur. PostPlaza
Tweebaksmarkt 25
LEEUWARDEN
Leeuwarden


* Assen (voor Groningen en Drenthe)

27 januari 2005 van 13.30 uur tot 16.30 uur Provinciehuis van Drenthe
Westerbrink 1
ASSEN
Assen


* Deventer (voor Overijssel, Gelderland, Flevoland en Utrecht)
1 februari 2005 van 13.30 uur tot 16.30 uur Gemeentehuis van Deventer
Grote Kerkhof 4
DEVENTER
Deventer


* Rotterdam (voor Noord-Holland, Zuid-Holland en Zeeland)
15 februari 2005 van 13.30 uur tot 16.30 uur Novotel Rotterdam Brainpark
K.P. Van Der Mandelelaan 150
ROTTERDAM
Rotterdam


* Eindhoven (voor Noord-Brabant en Limburg)
17 februari 2005 van 13.30 uur tot 16.30 uur Novotel Eindhoven
Anthony Fokkerweg 101
EINDHOVEN
Eindhoven

Doelgroep
De seminars zijn vooral van belang voor medewerkers van gemeenten die te maken krijgen met plannen in de sfeer van de ruimtelijke ordening, verkeer- en vervoer en waterhuishouding. Maar ook provinciale medewerkers die te maken hebben met plannen in deze beleidsvelden krijgen met de SMB te maken. Bent u betrokken bij het voorbereiden van bestemmingsplannen, streekplannen, structuurplannen of verkeers-, vervoers- of waterhuishoudingsplannen? Dan zijn de seminars voor u van belang.

Kosten
Deelname aan de seminars is kosteloos.

U kunt zich inschrijven via deze link
Belangstellenden worden hierbij van harte uitgenodigd om zich op te geven voor het seminar voor uw regio en meteen eventuele vragen en problemen op dit gebied voor te leggen. U kunt uw vraag kwijt op het inschrijfformulier in het vak "Aanvullende opmerkingen". LET OP: doe dit wel uiterlijk 5 dagen vóór aanvang van het seminar in uw regio!

Alle actuele informatie zal op de website van VROM te vinden zijn: www.vrom.nl in het dossier MER.

Ongeveer een week voor het seminar ontvangt u per post een bevestiging.
Uw inschrijving is bindend. Registratie in verband met WBP aangemeld bij het CBP 24-7-2002, meldingsnummer m-1026707.

Voor inlichtingen
Congres- en Studiecentrum VNG
Postbus 30435

2500 GK DEN HAAG
Tel. 070- 3738469
Fax: 070- 3738743
E-mail: cs@vng.nl