Ingezonden persbericht


Willemstad, Curaçao 17 januari 2005

Persbericht DOC Dolphin door Hilde G. Gerlofs

Documentaire over dolfijntherapie bij de AVRO

Dolfijnentherapie; een speciale vorm van therapie

Curaçao is een tropisch eiland in het Caraibisch gebied, en wordt jaarlijks bezocht door duizenden toeristen. Veel mensen weten echter niet dat Curaçao een heel bijzonder soort therapie biedt aan gehandicapte kinderen; therapie met behulp van dolfijnen. Het Curacao Dolphin Therapy and Research Center (CDTC) verwelkomt kinderen met speciale behoeften (kinderen met een geestelijke handicap of gedragsstoornis) om hen te helpen zich te ontwikkelen en hun grenzen te verleggen.

Therapie met behulp van dolfijnen, onder toezicht van speciaal daarvoor opgeleide therapeuten, is een vorm van therapie waarin zowel traditionele als nieuwe, inventieve behandelmethoden gecombineerd worden met interactie met de dolfijn. Dit alles om goed geestelijk, lichamelijk en emotioneel functioneren van kinderen met bijzondere behoeften te bereiken. Voor elk kind wordt vooraf een passend programma samengesteld.

Uitgebreid onderzoek heeft uitgewezen dat speciaal getrainde dolfijnen de problemen van de kinderen aanvoelen. De dolfijnen helpen het kind zijn of haar contact met de omgeving te verbeteren. Doordat de therapie plaatsvindt in warm en schoon zeewater, voelt het kind zich gedeeltelijk gewichtsloos. Het is dus voor kinderen met een lichamelijke achterstand gemakkelijker om bepaalde oefeningen te doen in het water.

Sinds de opening in april 2004 heeft CDTC al 120 kinderen succesvol geholpen. Hoewel deze kinderen voornamelijk uit Duitsland komen (CDTC heeft een samenwerkingsverband met Dolphin Aid in Duitsland), worden in de toekomst meer Nederlandse kinderen voor de therapie verwacht. Kinderneurologe Irina Snoeck is samen met de directrice van de Dolphin Academy, Laetitia Lindgren, de Nederlandse schakel voor de Curaçaose dolfijnentherapie begonnen; DOC Dolphin. DOC Dolphin biedt informatie over en bemiddeling voor therapie op Curaçao. DOC Dolphin zorgt ook voor het medische gedeelte van de intake, in Den Haag, voor de Nederlandse kinderen die naar Curaçao gaan voor een therapie programma. In de nabije toekomst gaat DOC Dolphin zich ook bezighouden met de nazorg in Nederland voor de behandelde kinderen, in samenwerking met alle betrokkenen om het betreffende kind heen, zoals de ouders, leraren en artsen.

Dinsdagavond zal bij de AVRO om 19:55 uur een documentaire te zien zijn die gemaakt is door Stichting Sam, die dolfijnentherapie biedt aan kinderen met Down Syndroom en autistische stoornissen. De stichting werkt primair samen met het Dolfinarium in Harderwijk maar komt ook af en toe met een groepje kinderen naar Curaçao. Hoewel Stichting Sam de therapie biedt aan een specifieke groep gehandicapte kinderen, heeft de stichting tijdens de afgelopen jaren talloze kinderen kunnen helpen. CDTC voorziet nu ook in dolfijnentherapie, beschikbaar voor kinderen met verschillende soorten handicaps. De documentaire aanstaande dinsdag zal prachtige beelden laten zien van de manier waarop dolfijnentherapie het leven van deze kinderen met specifieke behoeftes kan veranderen.

.



Ingezonden persbericht