Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt

18 januari 2005
Bietentelers roepen om perspectief voor EU suikerbeleid

200 bietentelers doen een dringende oproep aan Tweede Kamer, Europarlement en Minister Veerman om de Europese Commissie tot de orde te roepen en te strijden voor een perspectiefbiedend EU-suikerbeleid. De politieke suikeravond waaraan op 17 januari drie Europarlementariers meewerkten, was een initiatief van het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK) en de Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV).

Volgens de bietentelers is het verlagen van het suikerquotum, door middel van een vrijwillige EU-opkoopregeling in combinatie met de uitbreiding van de productie van olie- eiwithoudende zaden, een essentieel onderdeel van een perspectiefbiedend suikerbeleid. De telers zijn, in lijn met ontwikkelingsorganisatie Novib, voorstander van het stoppen met het dumpen van suiker op de wereldmarkt en reële toegang geven van ontwikkelingslanden tot de Europese markt. Maar vooral willen de akkerbouwers de bietenprijs op pijl houden. De Europese Commissie wil een bietenprijsverlaging in combinatie met een magere inkomenscompensatie. Bietentelers wensen voor een eerlijk product een eerlijke, kostendekkende opbrengstprijs uit de markt.

NAJK en NAV stellen dat eerdere EU-hervormingen hebben geleid tot een diepe crisis in de akkerbouw. Duizenden akkerbouwbedrijven staan op de rand van de afgrond, tienduizenden gezinnen lijden onder het desastreuze beleid van Brussel en de gevolgen daarvan voor de vrije producten. Verdere verslechtering van de inkomens is onaanvaardbaar. De weg die Brussel heeft gekozen, is perspectiefloos en mergelt akkerbouwers uit. Daarom zeggen de organisaties tegen de politiek: stop het afbraakbeleid, keer het tij, kies voor perspectief!

Verschillende EU-landbouwministers en het Europese Parlement hebben eveneens grote bezwaren tegen de suikervoorstellen van de oude Europese Commissie. Ook het Europees Economisch en Sociaal Comité vindt de suikervoorstellen veel te ver gaan.