Ingezonden persbericht

A-merken lopen groot risico vanwege domeinmisbruik

ZOETERMEER, 20050118 -- De fabrikanten van de leidende A-merken in Nederland laten massaal de deur open staan voor domeinmisbruik. Dit blijkt uit een domeinnaamonderzoek uitgevoerd door Check & Reg Strategic. Uitkomst van het onderzoek is dat zeer voor de hand liggende domeinnamen niet preventief worden geregistreerd door de A-merk fabrikanten. De fabrikanten lopen hierdoor aanzienlijk risico op financiële schade. Of door proceskosten of zelfs door merknaamschade.


"De uitkomst heeft zelfs ons verbaasd", aldus Erwin Lopulalan van Check & Reg Strategic.
"Onze lijst van A-merk domeinnamen die vrij te registreren zijn voor een ieder, ongeacht uit welk land die persoon komt, telt nu honderden domeinen."
De eigenaar van een merk of handelsnaam heeft altijd het eerste recht op een domeinnaam. Dit wil echter niet zeggen dat een domeinnaam daarom niet door derden geregistreerd kan worden. "Dat is juist heel gemakkelijk tegenwoordig", aldus Lopulalan: "Iedereen die zich kan legitimeren en een overeenkomst met de SIDN ondertekend kan bij honderden bedrijven in Nederland een .nl domein registreren". De persoon die dit domein registreert maakt hiermee inbreuk op het merkenrecht. De eigenaar van het merk zal echter zelf de domeinnaam op moeten eisen hetgeen de nodige kosten voor juridische bijstand met zich meebrengt.

Een ander denkbaar scenario is dat iemand een domein registreert van een A-merk en hier vervolgens een website op bouwt met een belastende boodschap. Bijvoorbeeld een vervalste terugroep actie i.v.m. een vermeende productiefout(en). Vanwege de link die de onwetende lezer maakt met de betreffende site, zal deze de oproep of boodschap als serieus ervaren, zulks met alle gevolgen van dien. Er is hier dan duidelijk sprake van moedwillig misbreuk maken van een domein/merknaam. Echter is hier het misbruik van de merknaam van ondergeschikt belang. Immers zal het verspreiden van de roddel, de onrechtmatige daad, een grotere schade met zich meebrengen. "De foto's van Mieke de Boer bewijzen maar weer hoe snel een boodschap verspreidt kan worden onder honderdduizenden mensen met een internetaansluiting", aldus Lopulalan.

Het afdekken van het risico is eenvoudig en is gemakkelijk te berekenen. Een domein preventief registeren kost gemiddeld een tientje. Een goede advocaat kost 200 euro per uur. Preventief domeinnamen registreren loont dus zeker de moeite. Alle schade die een A-merk of een fabrikant lijdt door inbreuk op het merkenrecht of het plegen van een onrechtmatige daad is te verhalen op de dader. "Alleen een beetje lastig als de dader een 'kale kip' is of een persoon die zich gevestigd heeft buiten de EU", aldus Lopulalan. ICT-advocaat Mr. E.N. Ligthart van Dijkstra Voermans Advocaten te Utrecht beaamt dat het verhalen van schade bij een dergelijk geval een moeilijke strijd kan worden. "Als je misbruik door derden verwacht, is preventief registreren zeker aan te bevelen", aldus Ligthart.
Check & Reg Strategic zal alle A-merkfabrikanten deze week benaderen met een risicoanalyse voor hun merken.