Gemeente Eindhoven

Persbericht: 18 januari 2005, no. 14

Stringente handhaven zet zoden aan de dijk

Evaluatie BITE / met BIBOB aan de slag

In 2004 startte de Gemeente Eindhoven met een nieuw bestuurlijk instrument voor betere handhaving: BITE, bestuurlijk interventieteam Eindhoven. Na een proefjaar BITE zijn de resultaten van de eerste evaluatie vandaag bekend gemaakt; het college van burgemeester en wethouders is uitermate tevreden met deze resultaten. 75 procent van de zaken die BITE signaleerde zijn door de veroorzaker zelf beëindigd.

BITE heeft als specifieke opdracht ernstige aantasting van veiligheid en leefbaarheid in de stad aan te pakken. Het team opereert object- en gebiedsgebonden en/of thematisch. Het team is samengesteld uit handhavers van verschillende disciplines (ook niet gemeentelijk); het hanteert meestal een andere aanpak dan regulier monodisciplinair optredende handhavingsdiensten. Zo zal BITE alleen in stelling worden gebracht bij een ernstige aantasting van de veiligheid en leefbaarheid in de woonomgeving en als het optreden pas effect sorteert wanneer bij voorbeeld politie, brandweer, woningbouwcorporatie en gemeentelijke diensten (o.a. stadsdeelkantoren) gezamenlijk optreden. Met andere woorden het gaat om complexe zaken.

Een afwijkende aanpak van BITE, ten opzicht van reguliere controles, is ook de nadrukkelijk inzet van communicatie: betrokken individuen of bedrijven worden vooraf goed geinformeerd over het voornemen van het bestuurlijk interventieteam. En de gewaarschuwde krijgt de kans zijn leven te beteren voordat BITE optreedt. Verandert de gewraakte situatie dan nog niet, dan treedt BITE zonder pardon strikt op. Waar nodig wordt de juridische haalbaarheid van deze gemeentelijke aanpak getoetst aan het oordeel van de rechter.

In 2004 pakte BITE dertien projecten op deze wijze aan. De boven omschreven aanpak resulteerde in een vermindering van de overlast met 75 procent. Veel burgers blijken de BITE-aanpak te 'waarderen': het team wordt zelfs spontaan uitgenodigd voor het uitvoeren van een controle.

BITE in cijfers

1. Urkhovenseweg. Gecontroleerde panden (woningen) 16. Opgestarte procedures 3.

2. Heezerweg. Gecontroleerde panden 100. Het betreft winkelpanden, kamerverhuurpanden, woningen, kantoorpanden, bedrijfsruimten en openbare ruimten. Opgestarte procedures 3.

3. Stadsparken. Gecontroleerde parken 3. Geen procedures gestart .
4. Stationsplein. Betreft gebied van het Stationskwartier: vijf deelprojekten zijn uitgevoerd. Geen procedures gestart.
5. Overlastpanden Woensel-west. Gecontroleerde panden 7. Geen procedures gestart.

6. Controle kamerverhuurpanden. Gecontroleerde panden 150 opgestarte procedures 0. Totaal aantal getroffen maatregelen (afsluiten gasinstallaties) 3

7. Illegale bewoning Illegalen. Gecontroleerde panden 12 strafrechtelijk vervolg

8. Overlast panden Stratum. Gecontroleerde panden 8. Geen procedures gestart

9. Leenderweg buiten de ring. Gecontroleerde panden 42. Aantal opgestarte en te starten procedures 6.

10. Kruisstraat. Gecontroleerde panden 5. Opgestarte procedures 0.
11. Aanpak Woonwagenlocaties. In voorbereiding 2 locaties.
12. Controle Woonhotels. In voorbereiding. In januari 2005 start uitvoering

13. Kerstroosplein. Gecontroleerde panden 2. Gestarte procedures 1.

BIBOB
De gemeentelijke adviesnota over toepassing van de wet BIBOB (wet Bevordering Integriteitsbeoordeling Openbaar Bestuur) wordt op dit moment afgerond. In de nota wordt aan het College voorgesteld om de wet BIBOB te implementeren op drie vakgebieden: horeca, prostitutie en coffeeshops. Ook is het voorstel om op de betreffende bouwvergunningen voor deze drie vakgebieden de wet BIBOB toepasbaar te verklaren. De directeur van de dienst Algemene en Publiekszaken (APZ) moet een coördinator voor BIBOB benoemen. Deze valt onder de afdeling Juridische Zaken &Integrale Veiligheid.

© 2005 Gemeente Eindhoven