Gemeente Capelle a/d IJssel

Hoogheemraadschap baggert watergangen


Eind januari start het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard met het uitvoeren van het buitengewoon onderhoud van watergangen in Capelle aan den IJssel in de wijken Schenkel en Schollevaar en de bedrijventerreinen Rivium en Hoofdweg.

Het buitengewoon onderhoud omvat het op de juiste afmetingen (zoals de breedte, diepte en de helling van de taluds) houden van een watergang. Dit gebeurt onder andere door te baggeren. Doel van het baggeren is het verbeteren van de doorstroming in de watergangen en duikers en het verbeteren van de waterkwaliteit. Het baggerproject wordt in samenwerking met de gemeente Capelle aan den IJssel uitgevoerd. Tussen eind januari en eind juni worden alle watergangen in Schenkel en een deel van de watergangen Schollevaar en de bedrijventerreinen Rivium en Hoofdweg gebaggerd. Het baggeren neemt per watergang maximaal twee weken in beslag. Een boot duwt de bagger op, waarna een graafmachine de bagger uit de watergang schept.

Verwerking
De opgeschepte bagger is al getest op mogelijke verontreinigingen. De mate van verontreiniging is bepalend voor de wijze waarop het wordt verwerkt. Wanneer geen of weinig verontreiniging in de bagger is gemeten kan het op het land worden verspreid. Wanneer daar ruimte voor is, gebeurt dat langs de kant van de watergang. Hier zal het in circa vier maanden drogen, waarna de bagger met gras wordt ingezaaid. Waar niet voldoende ruimte op de kant is of de bagger meer verontreinigd is, moet het worden afgevoerd naar een depot.

Dieren
De baggerwerkzaamheden zijn van invloed op de leefomstandigheden van vissen en vogels. Om dit te beperken zorgt de uitvoerder voor voldoende vluchtmogelijkheden voor de vissen. Indien nodig worden de vissen voor aanvang van het werk tijdelijk overgezet naar aangrenzend water.
Voorafgaand aan en tijdens de uitvoering worden ook de aanwezige nesten en broedvogels geïnventariseerd. Op basis hiervan wordt waar nodig de werkwijze en/of de planning aangepast.

Informatie
Omwonenden ontvangen ongeveer een week voor aanvang van de werkzaamheden bij hen in de buurt meer informatie. Voor vragen over de baggerwerkzaamheden kunt u op maandag en donderdag van 8.00 tot 12.00 uur contact opnemen met Natasja Suijkerbuijk van het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard, telefoonnummer 010-4537429.

Ook kan voor meer informatie gekeken worden op www.schielandendekrimpenerwaard.nl en op deze website.