Gemeente Nieuwegein

Collegebesluiten van 18 januari 2005

B&W-belicht bevat samenvattingen van de openbare besluiten uit de wekelijkse collegevergadering. Hoewel deze samenvattingen met zorg zijn samengesteld, kunt u er geen rechten aan ontlenen: de samenvattingen geven immers een beknopt beeld van de beleidsstukken waarover het college heeft besloten.

Portefeuille van burgemeester Cor de Vos

Handhaving milieu- en bouwwetgeving versterkt (2005/508) Het college heeft een aantal functionarissen van de afdelingen Bouw- en woningtoezicht en Milieu aangewezen als toezichthouders voor een aantal wetten en verordeningen op het gebied van milieu- en bouwwetgeving. Deze uitbreiding van bevoegdheden is nodig in het kader van professionalisering van de handhaving van deze wetgeving.
Een toezichthouder kan lichte handhavingstaken verrichten. Hij of zij mag onder meer bepaalde gebouwen en terreinen betreden (het betreden van woningen mag alleen in uitzonderlijke gevallen), mag vragen om kasten en deuren te openen. Ook mag hij of zij inlichtingen en documenten vorderen. De betrokkenen zijn verplicht daaraan mee te werken, anders maken zij zich schuldig aan een strafbaar feit.

College neemt kennis van stand van zaken rond gekozen burgemeester (2005/509)
Het college heeft kennis genomen van de notitie ´De gekozen burgemeester´. De notitie is opgesteld naar aanleiding van de wetsvoorstellen die bij de Tweede Kamer zijn ingediend en geeft informatie over de stand van zaken. De positie en rol van de burgemeester is volgens minister De Graaf aan verandering toe. De minister vindt dat de burgemeester nu te weinig formele bevoegdheden heeft om goed sturing te kunnen geven aan de besluitvormingsprocessen. Een sterkere burgemeester vraagt volgens hem een andere aanstellingswijze. Om de burgemeester meer invloed te geven op de politieke besluitvorming, wil de minister de burgemeester een aantal taken wettelijk bij hem neerleggen. Zo wordt de burgemeester (in)formateur bij de collegeonderhandelingen, wordt hij verantwoordelijk voor de portefeuilleverdeling en stelt hij de agenda vast voor de collegevergaderingen. Ingrijpender is dat de burgemeester wethouders kan voordragen voor benoeming en ontslag. Ook krijgt hij zeggenschap over de ambtelijke organisatie en kan hij de gemeentesecretaris voordragen voor benoeming en ontslag. Verder krijgt de burgemeester een zorgplicht voor integraal gemeentelijk handhavingsbeleid.
De minister streeft naar invoering van de gekozen burgemeester in maart 2006. De behandeling in de Tweede en vervolgens Eerste Kamer zal uitsluitsel geven of de gekozen burgemeester er komt en ook of dat volgend jaar al is. De notitie De gekozen burgemeester zal ook ter kennisneming aan de leden van de commissie Algemeen Bestuurlijke Zaken worden gezonden.

Gemeente houdt eind februari Omnibusonderzoek (2005/548) De gemeente Nieuwegein start eind februari 2005 een Omnibusonderzoek. Dan valt bij 2.500 Nieuwegeiners van 18 tot 80 jaar een vragenlijst in de bus. Via dit onderzoek wil de gemeente een goed beeld krijgen van de meningen en opvattingen van de Nieuwegeinse bevolking over een scala aan onderwerpen. Het college heeft de vragenlijst vastgesteld.
De informatie wordt gebruikt om na te gaan of aanpassing van het beleid gewenst is. De resultaten van het Omnibusonderzoek zijn rond de zomer bekend.

Portefeuille van wethouder Carla Breuer

Aanlevering jaarrekeningen 2004 Bestuurscommissie(2005/500) De accountant vraagt van de gemeente dat zij de cijfers 2004 van de bestuurscommissies openbaar onderwijs voorzien van accountantsverklaring beschikbaar heeft ten tijde van de accountantscontrole van de gemeente. Dit is aanzienlijk vroeger dan nu in de verordeningen is geregeld. Vanwege de verslaggevingeisen van het Ministerie van BZK en het CBS is het eveneens noodzakelijk dat de bestuurscommissies de cijfers aanleveren in een door de gemeente samengesteld format. In een brief worden de bestuurscommissies uitgenodigd om met het college over deze zaken te overleggen.

Onderzoek naar overname werkzaamheden op gebied van sociale recherche(2004/17568)
Deze nota is bestemd om de besluitvorming tot stand te brengen voor het starten van een project naar de mogelijkheid om de werkzaamheden van de gemeenten Amerongen, Bunnik, Doorn, Driebergen, Leersum, Maarn, Wijk bij Duurstede en Zeist op het gebied van de sociale recherche uit te gaan voeren. Aanleiding is het verzoek van de gemeente Zeist hiertoe.

Portefeuille van wethouder Evert van Linge

Taakstelling huisvesting statushouders (2005/162)
De rijksoverheid stelt per jaar vast hoeveel statushouders (mensen met een verblijfsvergunning) door gemeenten gehuisvest moeten worden. Het Bestuur Regio Utrecht heeft een controlerende taak hierin. Het college heeft kennisgenomen van een brief van het Bestuur Regio Utrecht van december 2005. Daarin deelt het BRU mee dat de gemeente Nieuwegein haar taakstelling van 21 mensen voor 2004 al op 1 december 2004 heeft gerealiseerd. Zij spreekt haar waardering hierover uit, ook richting woningbouwverenigingen en Vluchtelingenwerk. De gemeente zal deze instanties hierover informeren.

Nieuwe vestiging bouwmarkt op Laagraven (2005/510) Het college heeft besloten om de provincie te vragen in te stemmen met de komst van een nieuwe bouwmarkt (Karwei) op het bedrijventerrein Laagraven. Dit is de laatste stap die nog moet worden genomen om de vrijstellingsprocedure af te ronden. Nadat de provincie een besluit heeft genomen neemt het college een definitief besluit op het verzoek.

Portefeuille wethouder Corrie van Rooijen

Uitvoering kunstopdracht Galecopperzoom(2005/504)
Het college van burgemeester en wethouders heeft conform het advies van de commissie beeldende kunst besloten aan de kunstenaars Theo Schepens en Atelier van lieshout opdracht te verstrekken voor het maken van twee kunstwerken in het buurtpark Galecopperzoom. Het ontwerp van Theo Schepens is een eigentijdse vertaling van een traditioneel beeld. Een mansfiguur van circa 3 meter hoog, gegoten in een kopersilicium-legering, loopt van de heuvel in de open plek de toeschouwer tegemoet. Op de grote figuur zijn allerlei kleine mensfiguurtjes aangebracht die door hun gezichtuitdrukking verschillende emoties aangeven.
Atelier van lieshout ontwierp voor het recreatieve deel van het park, de grasvelden tussen de speel kom en het trapveld, een groot sculptuur. Een geabstraheerde mensfiguur, van ongeveer 10 meter lang, ligt op de grasvlakte. Het beeld vormt een ontmoetingspiek voor jongeren en nodigt uit om het te beklimmen en erop te zitten.

Krediet Blokhoeve(2005/503)
Ten behoeve van het woonrijp maken van het plan Blokhoeve plandeel Lamellen wordt een krediet beschikbaar gesteld.

Portefeuille wethouder Martin Monrooij

College kiest Twijnstra Gudde voor ´second opinion´ (2004/18351) Eind vorig jaar heeft de raad de begroting 2005 en de Keuzenota ´Nieuwegein Kiest´ behandeld. De Keuzenota bevat de uitwerking van de strategische visie ´Nieuwegein Kiest´ (de gemeentelijke visie op de stad). Onderdeel van de begroting en Keuzenota waren bezuinigingen en ombuigingen die betrekking hebben op de gemeentelijke organisatie. Onder de naam´Nieuwegein op maat´ is inmiddels een aantal maatregelen voorgesteld om de efficiency en effectiviteit van de organisatie te bevorderen, onder meer met als doel om ongeveer acht ton te bezuinigen. De raad heeft tijdens de begrotingsbehandeling besloten tot het laten uitvoeren van een onafhankelijk onderzoek naar de effectiviteit van deze voorstellen door een extern bureau (een zogeheten ´second opinion´). Het college stelt nu de raad voor om voor dit onderzoek in zee te gaan met Twijnstra Gudde. Het college stelt het presidium voor om dit voorstel ter inzage te leggen voor de commissie Algemeen Bestuurlijke Zaken.

Accountantscontrole 2004 (2004/18355)
Vanaf 2004 is de opdrachtverstrekking aan de accountant een bevoegdheid van de raad en niet meer van het college. Daarnaast heeft het rijk een aantal geldende bepalingen rond de controleopdracht aan de accountant, aangescherpt.
In verband met de veranderde situatie was het nodig om regels op te stellen waarin de afspraken tussen accountant en gemeenteraad en alle andere bijkomende administratieve en organisatorische zaken formeel worden vastgelegd. Het college heeft deze regels, afspraken en andere zaken nu vastgesteld. Het college legt de geformuleerde voorwaarden en uitgangspunten voor de accountantscontrole 2004 nu voor aan de gemeenteraad, voor definitieve besluitvorming.

College stelt Arbo- en Verzuimbeleid in principe vast (2005/160) Het college heeft de Kadernota Arbo- en verzuimbeleid in principe vastgesteld.
In deze Kadernota zijn alle regelingen, procedures en werkwijzen op het gebied van Arbo- en Verzuimbeleid verzameld. Deze regelingen, procedures en werkwijzen zijn aangepast, geactualiseerd en zonodig aangevuld. Het college legt de Kadernota nu voor aan de Ondernemingsraad. Als de OR instemt, zal het college de Kadernota definitief vaststellen.

Bezwaren tegen bouw serre ongegrond (2004/14100)
Het college heeft in september 2004 een bouwvergunning verleend voor de uitbreiding van een woning met een serre aan de Landmansweide 3. Tegen dit besluit is bezwaar gemaakt . Volgens de bezwaarmakers is er over het bouwplan is geen overleg geweest, is de serre te hoog, neemt die veel licht weg en zal de serre worden gebruikt als atelier en geeft daarom overlast. Het college heeft de bezwaren ongegrond verklaard. Het bouwplan voldoet aan alle eisen, die in het bestemmingsplan zijn gesteld. Het plan voldoet aan redelijke eisen van welstand. Voor het college is geen ruimte om een ander besluit te nemen. Daarom zijn de bezwaren ongegrond.

Vaststelling bouw- en sloopvergunningen (2004/511) Het college heeft een lijst met de te verlenen bouw- en sloopvergunningen vastgesteld. Deze lijst verschijnt in principe volgende week woensdag als openbare bekendmaking in de Molenkruier

Vermelding verblijfsstatus in GBA(2005/512)
Het college is wettelijk verantwoordelijk voor het correct bijhouden van de Gemeentelijke Basisadministratie Personen (GBA). In deze hoedanigheid richt zij zich tot de directeur van de Immigratie en Naturalisatiedienst met het verzoek maatregelen te nemen die ervoor zorgen dat gegevens over de verblijfsstatus van vreemdelingen in de GBA correct en tijdige worden aangeleverd. Het college wijst op de consequenties van de huidige werkwijze en dringt aan op maatregelen ter verbetering van de huidige gang van zaken.

(*) Het presidium is een vertegenwoordiging uit de gemeenteraad, bestaande uit burgemeester, vijf raadsleden en de raadsgriffier. Het presidium doet een voorstel aan de gemeenteraad en de raadscommissies welke stukken op welke wijze behandeld worden in hun vergadering.

(Deze B&W-Belicht bevat waarschijnlijk niet de samenvattingen van álle openbare besluiten van de laatste collegevergadering. Ook staan er waarschijnlijk enkele samenvattingen in van besluiten uit éérdere collegevergaderingen. De publicatie van een samenvatting in B&W-Belicht wordt namelijk regelmatig één of twee weken uitgesteld, omdat de gemeente eerst direct betrokkenen wil inlichten over het besluit. Daarmee voorkomt de gemeente dat direct betrokkenen via de persbericht krijgen over besluiten die hen heel direct aangaan.)

Invoerdatum 21-1-2005