TROS

persbericht
Hilversum, 18 oktober 2004

Nationaal Songfestival begint op 20 januari 2005

Op donderdag 20 januari 2005 gaat het Nationaal Songfestival 2005 van start. Op die datum wordt de eerste van in totaal vier voorronden uitgezonden. De andere drie voorronden zijn te zien op 27 januari en 3 en 10 februari. De finale van het Nationaal Songfestival vindt plaats op zondag 13 februari 2005. Alle uitzendingen van het Nationaal Songfestival komen wederom vanuit Pepsi Stage in Amsterdam.

Voorafgaande aan het Nationaal Songfestival is er op donderdag 13 januari een 'kick-off'-programma te zien over 50 jaar Songfestival. In 2005 is het precies 50 jaar geleden dat het Songfestival van start ging.

Aan het Nationaal Songfestival doen in totaal 24 artiesten mee. Per voorronde strijden zes artiesten om telkens drie finaleplaatsten. In totaal twaalf artiesten maken dus op 13 februari uit wie Nederland in mei 2005 gaat vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival in Kiev, Oekraïne. Welke artiesten naar de voorronden gaan, hangt af van het oordeel van de selectiecommissie, die deze maand bezig is met het beoordelen van alle ontvangen liedjes. In totaal zijn er 240 nieuwe songs binnengekomen. De selectiecommissie bestaat uit muziekkenners uit de muziek- en omroepwereld en staat onder aanvoering van (niet meestemmend) voorzitter Willem van Beusekom. Van Beusekom is een Songfestival-kenner bij uitstek. Hij verzorgt al jaren voor de NOS het televisiecommentaar bij het Eurovisie Songfestival.

Het Nationaal Songfestival 2005 is een samenwerking tussen de TROS en de NOS. De programma's op Nederland 2 worden in opdracht van TROS/NOS door IdtV gemaakt.

Noot voor de pers,