Universiteit van Amsterdam

Schriftelijk verslag bij traumaverwerking even effectief als therapeutische behandeling
Promotie Klinische psychologie


donderdag 20 januari 12.00 uur

Veel mensen maken ooit een traumatische gebeurtenis mee. Sommige slachtoffers ontwikkelen als gevolg daarvan een chronische posttraumatische stressstoornis (PTSS). Arnold van Emmerik onderzocht de preventie en behandeling van deze stoornis. Het blijkt dat een eenmalige debriefing chronische PTSS-symptomen niet voorkomt. Van Emmerik vond zelfs aanwijzingen voor een mogelijk schadelijk effect van Critical Incident Stress Debriefing, een van de verschillende vormen van debriefing. Hij stelde verder vast dat een korte cognitief-gedragstherapeutische interventie - bestaande uit psycho-educatie, imaginaire exposure, in vivo exposure en cognitieve herstructurering, en beginnend binnen drie maanden na een traumatische gebeurtenis - chronische PTSS en comorbide depressieve, angst- en dissociatieve angstsymptomen kan voorkomen. De meest opvallende uitkomst is echter dat een kortdurende schrijfinterventie, waarin slachtoffers onder andere in detail de meest pijnlijke feiten en emoties met betrekking tot de traumatische gebeurtenis beschreven, in elk opzicht even effectief blijkt als cognitief-gedragstherapeutische interventie, en een belangrijke uitbreiding is van de interventiemogelijkheden bij traumaslachtoffers.

A.A.P. van Emmerik: Prevention and treatment of chronic posttraumatic stress disorder. Promotor is prof. dr. P.M.G. Emmelkamp.

Meer informatie over de items in deze agenda kunt u krijgen bij de afdeling Persvoorlichting, tel. 020 - 525 2695, e-mail: persvoorlichting@uva.nl. Met vragen over plechtigheden Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC Voorlichting, tel. 020 - 566 2929.