Universiteit van Tilburg

Oratie hoogleraar Siem Korver

"Markt stuurt voedselsector steeds beter"

De agrarische- en voedselsector, de agro-food business, maakt momenteel ingrijpende ontwikkelingen door. Er is sprake van ketenomdraaiing: de consumentenvraag is in toenemende mate sturend in plaats van het productieaanbod. Ook Nederlandse producenten zullen het roer om moeten gooien en zich meer richten op de markt, aldus hoogleraar Food, Farming and Agribusiness Siem Korver in zijn oratie op 20 januari.

Die grote veranderingen in deze sector hangen samen met de veranderende wensen van consumenten omtrent voedselveiligheid, met de maatschappelijke randvoorwaarden voor dierlijke en plantaardige productie, met veranderingen in de structuur van de sector zelf en met wijzigingen in prijzen voor de primaire producten als gevolg van WTO-afspraken. Dat er grote veranderingen in de sector nodig zijn, is een kwestie waarvan zowel de sector zelf als de (internationale) politiek zich terdege bewust is. Het motto Van zorgen voor naar zorgen dat siert niet voor niets het beleid 2005 van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.
De belangrijkste opdracht voor de wereldwijde agro-food business is en blijft het zorgen voor voldoende voedsel voor de groeiende wereldbevolking. Volgens de laatste schattingen neemt het aantal ondervoede mensen weer toe. In West-Europa en Noord-Amerika is sinds de vijftiger jaren sprake van grote toename in productie als gevolg van het gevoerde landbouwbeleid. Dit productiegedreven beleid is inmiddels herzien. De markt voor agro-producten verandert van een aanbod- naar vraagmarkt. Waar in het verleden de veilingklok centraal stond, is nu sprake van ketensturing waarbij in toenemende mate de consumentenvraag bepalend is. Korver verwijst naar de Japanse auto-industrie om het belang van samenwerking met partners in de verticale keten van toeleveranciers, producenten, retailers et cetera te onderstrepen. Die samenwerking wordt gekenmerkt door gemeenschappelijke doelstellingen, een lange termijn relatie, een open en eerlijke uitwisseling van informatie en een gezamenlijke planning van de relevante processen.
Volgens Korver ontkomen producenten er niet aan de markt als uitgangspunt voor hun business te nemen. Hij verwacht dat er als gevolg van consolidatie in de retail in Europa uiteindelijk niet meer dan vier tot zes grote spelers zullen overblijven. Ook bij de food en non-food bedrijven vinden consolidaties plaats, zoals de vorming van Campina-Arla en de Bestmeat Food Group.

Internationalisering
De positie van de primaire producent is sterk veranderd. Waar hij in het verleden rechtstreeks met de consument zaken deed, is hij nu partner van de agro-food business. Deze omschakeling brengt vragen aan de orde die volgens Korver momenteel onvoldoende beantwoord kunnen worden. Een extra complicatie is in de ogen van Korver het feit dat de verschillende actoren de huidige situatie anders taxeren en dus andere oplossingen voor ogen hebben.
In zijn rede gaat Korver ook in op de internationalisering binnen de agro-food sector. De ontsluiting van Midden-Europa, de val van het Sovjetimperium en de recente uitbreiding van de Europese Unie hebben grote invloed, evenals het liberaliseren van de economie in bijvoorbeeld India, Brazilië en China. Korver voorziet dat door de globalisering van de agro-food business de rol van de internationale handelspolitiek zwakker zal worden.
Ruimtelijke ordening en milieu spelen volgens de hoogleraar ook een bijzondere rol in West-Europa en is medebepalend voor de toekomstige ontwikkelingen van de primaire productie. Er zijn twee opties voor de agrarische sector (tuinbouw, akkerbouw, sierteelt, veehouderij): verbreding van de activiteiten of verdere specialisatie."

Prof.dr.ir. Siem Korver (1953) is sinds 1 september 2004 bijzonder hoogleraar Food, Farming and Agribusiness aan de Universiteit van Tilburg. De leerstoel is ingesteld door de Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie (ZLTO) en werd eerder bekleed door dr. Cees Veerman, de huidige minister van Landbouw. Korver is lid van de directie van het foodconcern Dumeco, waar hij de functie vervult van directeur Farm & Supply Management. Dumeco, gevestigd te Boxtel, is een onderdeel van Bestmeat Food Group. Korver werkte tien jaar lang aan de toenmalige Landbouwuniversiteit Wageningen en was onder andere gastdocent aan de North Carolina State University. Hij vervulde diverse managementposities in de agro-food business.

Symposium
De rede van Siem Korver is onderdeel van het symposium Food and agriculture under the public eye. De kern van de discussie tijdens deze middag is: Wat laat je over aan de private sector en wat moet je op regionaal, nationaal, of op EG-niveau regelen? Bij deze afweging is het consumentenvertrouwen cruciaal en speelt de internationale handel een belangrijke rol. Het symposium start om 14.00 in gebouw Y, zaal 1. Sprekers zijn onder meer dr. Cees Veerman, minister van Landbouw, Visserij en Voedselkwaliteit, dr. Jaap Vink, voorzitter Raad van Bestuur CSM en prof.dr. Theo Verhallen, decaan Economische Faculteit UvT.
Meer informatie over het symposium: drs. Clemens van Diek, voorlichter Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen, tel: 013 466 2500, e-mail: c.vandiek@uvt.nl of ir. Jeannette de Lange, tel: 06 53847514.

Noot voor de pers
Siem Korver spreekt zijn inaugurele rede 'Marktgerichte duurzame voedselketens: individuele zwakte omzetten in collectieve kracht' uit op 20 januari om 16.15 in de aula van de Universiteit van Tilburg, Warandelaan 2, Tilburg.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met prof.dr.ir. Siem Korver, via tel: 013 466 2315, e-mail: s.korver@uvt.nl. De tekst van de rede is voor journalisten (onder embargo tot 20 januari) te verkrijgen via de Afdeling Voorlichting en Externe Betrekkingen, UvT, tel: 013 466 2000, e-mail: persberichtenuvt@uvt.nl.

Persberichten van de UvT staan ook op Internet: www.uvt.nl/persberichten/
Informatie over deskundigen van de UvT, zie: www.uvt.nl/webwijs Laatst gewijzigd: dinsdag 11 januari 2005 bullet Meer zoekmogelijkheden
bullet Experts en expertise

Zie ook

Contact
E-mail: P.H.C.Siebers