Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Onderwijsproject over slapen en leren van start

17 januari 2005

Iets leren door er een nachtje over te slapen. Hoe werkt dat precies? En welke scholier zou dat niet willen weten, zeker met de Cito-toets in zicht? Eén klas krijgt de kans het te onder-zoeken. Op 11 en 12 mei 2005 voeren zij twee dagen en één nacht met onderzoeker Eus van Someren een uniek slaaponderzoek uit. Het is de hoofdprijs van het Grote Slaapexperiment, een wedstrijd die donderdag 20 januari van start gaat.

Scholen die meedoen aan het Grote Slaapexperiment ontvangen de zogenaamde Laboratoriumdoos. Dit lespakket bestaat uit twee lessen over 'De Waarheid en alles wat we daar nog niet over weten'. Aan de hand van de Laboratoriumdoos ontdekken de leerlingen wat ze willen weten over 'Slapen & Leren'. Daarnaast ontwerpen ze een experiment om dat te onderzoeken. Het experiment is de inzending van de wedstrijd. Een jury bestaande uit internationale topwetenschappers, waaronder Robert Stickgold (Harvard Medical School, VS) maakt op 18 april de winnende klas bekend.

Slapen in NEMO
De winnende klas blijft - het is slaaponderzoek - op 11 en 12 mei de nacht slapen in NEMO. De leerlingen maken kennis met alle kanten van het doen van onderzoek. Ze zijn zowel proefpersoon als onderzoeker, leren laboratoriumvaardigheden en voeren het experiment uit. Op 12 mei presenteren ze de eindresultaten van het onderzoek op de afsluitende persconferentie. De resultaten worden op 13 mei ook gepresenteerd op een internationaal wetenschappelijk symposium over 'Slapen & Leren' in NEMO.

Het Grote Slaapexperiment wordt georganiseerd door science center NEMO, de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), het Nederlands Instituut voor Hersenonderzoek (NIH) en de Vrije Universiteit. Het experiment wordt ondersteund door Medcare, Beter Bed en Amstel Botel. De doelgroep is groep 7 en 8 van het basisonderwijs. Aan de hand van het onderwerp 'Slapen & Leren' krijgen de kinderen de algemene boodschap mee dat wetenschap leuk en opwindend is. Wetenschap is niet moeilijk. Het is een manier van denken, een houding. En als je die hebt, kun je interessante dingen ontdekken!

..............................

Nadere informatie:

* Hendrike Lighart Schenk (NEMO)

* t: +31 (0)20 531 31 29, schenk@e-nemo.nl
* Michael van der Meer (NWO, voorlichter)
* t: +31 (0)70 344 07 06, meerm@nwo.nl

* voor het aanvragen van lesmateriaal (vanaf 18 januari beschikbaar) en meer informatie over het Grote Slaapexperiment zie ook www.hetgroteexperiment.nl

* of bezoek de stand van NEMO op de Nationale Onderwijstentoonstelling (NOT), 25-29 januari in Utrecht