Ingezonden persbericht


De staat van Brabant 2005

Presentatie PON-Jaarbeeld 2005: Sociale veiligheid

Tilburg, 17 januari 2005

In de documentaire De staat van Brabant 2005: Sociale veiligheid, stelt het PON Instituut voor advies, onderzoek en ontwikkeling in Noord-Brabant, de veiligheidsbeleving van Brabantse burgers ter discussie. Deze documentaire wordt op donderdag 20 januari vanaf 18.45 uur uitgezonden op Omroep Brabant.

Al geruime tijd kun je geen krant opslaan, geen televisie of radio aanzetten of het thema veiligheid komt aan de orde. Maar dan gaat het vooral over de 'grotere' veiligheidsdiscussie in Nederland: de gevolgen van de moord op Theo van Gogh, het optreden tegen terroristen en het beschermen van de bevolking.

Subjectieve beleving van veiligheid

Het PON concentreert zich met zijn documentaire op de veiligheidsbeleving van Brabantse burgers. Want die werkt door in het gedrag dat mensen gaan vertonen, en dat geheel bepaalt hoe onze samenleving er op een bepaald moment uitziet. In de documentaire belichten PON en Omroep Brabant wat er in Brabant zoal gebeurt en welke middelen gemeenten inzetten op wijk- en buurtniveau, zodat burgers zich veilig kunnen voelen. Zo belicht de documentaire het fenomeen kennen en gekend worden: veel mensen leven steeds meer in apart opererende groepen: jongeren, ouderen, allochtonen, waardoor ze elkaar en elkaars gedrag niet (meer) kennen. Ook gemeenten zijn vaak eenzijdig bezig, terwijl de inrichting van de openbare ruimte ook - vooral - een zaak is van de burger.

Sociale zelfredzaamheid

Lodewijk Gunther Moor, directeur van de Stichting Maatschappij, Veiligheid en Politie stelde bij de presentatie van de documentaire de sociale zelfredzaamheid in de praktijk aan de orde. Volgens hem bestaan er geen blauwdrukken, en ligt de nadruk op samen-doen, met als uitgangspunt de wijkwerkers en bewoners. Van groot belang is dat wijkwerkers snappen wat er leeft en dat de nadruk komt te liggen op het vinden van oplossingen die specifiek zijn voor díe betreffende wijk of díe betreffende persoon.

Documentaire op Omroep Brabant

Op 20 januari zendt Omroep Brabant TV vanaf 18.45 uur (en daarna elk uur) de documentaire uit. Er is een 20 minuten durende reportage met als voorbeelden een wijk in Boxtel en een in Tilburg, gevolgd door een discussie met Dorien Graas, onderzoekster van de Raad van maatschappelijk Onderzoek, Ton Wilthagen, bewoner van het Wilhelminapark in Tilburg, tevens op de Universiteit van Tilburg bezig met criminologie, en burgemeester Jacobs van Helmond.

Noot voor de redactie (