Gemeente Hoogeveen

Klimaatswijziging noopt tot waterplan

Het Oude Diep moet buiten zijn oevers kunnen treden bij hevige regenval. In het beekdal moet ruimte komen voor natuurontwikkeling, milieuvriendelijke landbouw en kleinschalige recreatie. Daarnaast wil de gemeente in 2025 20% van de huizen, straten en paden afkoppelen van het riool. Verder komt er een proef met een grondwaterloket in Wolfsbos. Deze voorstellen staan in het ontwerp-Waterplan van de gemeente, opgesteld in samenwerking met het waterschap Reest en Wieden. Ook een klankbordgroep van organisaties heeft meegedacht. Het ontwerp ligt vanaf donderdag vier weken ter inzage voor inspraak.

Onder de noemer 'Nederland leeft met Water' zijn de gezamenlijke waterbeheerders Rijk, provincies, gemeenten en waterschappen begin 2003 gestart met een campagne over het nieuwe waterbeleid voor de 21ste eeuw. Een nieuw waterbeleid is nodig omdat ons klimaat verandert. De gevolgen zijn met name een stijging van de zee, hevige regenbuien en perioden van droogte. De waterbeheerders nemen maatregelen en bereiden deze voor om natte voeten in de winter en een gele grasmat in de zomer zo veel mogelijk te voorkomen.

Goed watersysteem

Het Waterplan Hoogeveen houdt verband met deze landelijke aandacht. Doel van het plan is te komen tot een gezond, aantrekkelijk en duurzaam watersysteem. In het plan staan de kansen genoemd op het gebied van water en de knelpunten met de oplossingen ervoor. Het Waterplan is onderdeel van de Structuurvisie Hoogeveen 2015-2030 en vormt de basis voor concrete watermaatregelen in woonbuurten en buitengebied.

Een klankbordgroep heeft bijgedragen aan het ontwerp-plan. In de groep zaten vertegenwoordigers van Plaatselijk Belang van Elim, Hollandscheveld, Noordscheschut, Stuifzand en Fluitenberg, het wijkplatform Wolfsbos, visvereniging Het Vette Baarsje, federatie Drents Grondbezit en de Milieufederatie Drenthe. Een aantal opmerkingen uit de klankbordgroep zijn verwerkt in het ontwerp-plan, met name:
1. Vijvers en watergangen worden vanaf 2005 gebaggerd om de waterkwaliteit te verbeteren
2. Voor het oplossen en voorkomen van grondwateroverlast in Wolfsbos wordt in 2005 in overleg met de buurt een proefproject gestart, inclusief een loket voor vragen van buurtbewoners over grondwater(overlast)
3. In de dorpen en het buitengebied zullen voldoende blusvoorzieningen gerealiseerd worden
4. Het waterschap onderzoekt hoe het peilbeheer in het bosgebied Hollandscheveld kan worden afgestemd op het behoud van de huidige natuur- en cultuurwaarden (vernatting en verdroging waar nodig) en overlegt met de eigenaren over de uitkomsten 5. Ontwikkelingen in het landelijk gebied die van invloed zijn op de waterhuishouding worden getoetst aan de beheerplannen van de waterschappen

Een andere maatregel die wordt voorgesteld is dat de waterkwaliteit van het Oude Diep moet worden verbeterd. Verder moeten er extra vijvers en watergangen komen om water te kunnen bergen. Waar is nog een punt van nader onderzoek.

Het plan ligt van 20 januari tot en met 17 februari 2005 op werkdagen tijdens de openingsuren ter inzage bij de gemeente (De Vos van Steenwijklaan 75). Het plan is ook in te zien op www.hoogeveen.nl/waterplan. Na de inspraak en het verwerken van de reacties wordt het plan definitief vastgesteld door de gemeenteraad, naar verwachting in april. Het besluit zal ook gaan over financiering. Meer informatie over Nederlands waterbeleid is te vinden op www.nederlandleeftmetwater.nl en www.reestenwieden.nl.
---

18 januari 2005