Time : 5:43:36 PM
Date : Tuesday, January 18, 2005
Sender Name: FAVV-AFSCA

FAVV: De inspanningen van het Voedselagentschap ter gelegenheid van het offerfeest

In het vooruitzicht van het offerfeest van donderdag 20 januari werd door de Minister van Volksgezondheid een Vademecum betreffende de organisatie van de rituele slachtingen tijdens het Offerfeest verdeeld en publiek gemaakt. Bovenop de gebruikelijke reglementaire procedures bevat dit document ook een reeks aanbevelingen en voorbeelden die alle betrokkenen die wensen hun regelingen te verbeteren in acht kunnen nemen.

Hoeksteen van de regeling is de mogelijkheid om een aanvraag in te dienen bij het Voedselagentschap voor een tijdelijke erkende slachtplaats waar schapen op rituele wijze voor particuliere doeleinden kunnen geslacht worden. Op alle aanvragen volgde een onderzoek door de provinciale diensten van het Voedselagentschap die een advies afleverden. In bijlage bevindt zich een overzicht van de erkende tijdelijke slachtplaatsen, alle 43 aanvragen resulteerden in een erkenning. De gemeentelijke administraties of andere organisatoren die een erkenningaanvraag voor een tijdelijke slachtplaats indienden zijn verantwoordelijk voor alle te treffen maatregelen en om alles te voorzien qua organisatie en uitvoering van de rituele slachting in die inrichtingen. Daartoe moeten er voldoende erkende dierenartsen belast zijn met de controle voor het respect van de reglementaire voorschriften (zoals de reglementering in verband met de identificatie van de levende dieren, het dierenwelzijn en het beheer van gespecificeerd risicomateriaal), zonder dat men kan spreken van een formele keuring. In de reguliere slachthuizen gebeurt dit toezicht door het Voedselagentschap naar aanleiding van de veterinaire keuring.

Tijdelijke slachtplaatsen zijn noodzakelijk om over voldoende slachtcapaciteit te beschikken en omdat particuliere slachtingen van schapen thuis niet op rituele wijze mogen gebeuren. Thuisslachtingen van varkens, schapen en geiten moeten steeds gepaard gaan met het bedwelmen van het dier.

Voor alle particuliere slachtingen, ongeacht of die gebeuren in een slachthuis of slachtplaats dient de aanvrager minstens 48 uur op voorhand bij de gemeente een aangifte te doen.

In de aanloop naar het offerfeest voerde de Nationale Opsporingseenheid van het Voedselagentschap samen met de Provinciale Controle-eenheden extra controles uit om illegale handel in levende dieren na te gaan. Daarnaast stelde het FAVV speciale richtlijnen, een memento voor de politiediensten en specifieke checklists op die moeten bijdragen tot het goede verloop van het evenement en geharmoniseerde opvolging.van de vaststellingen.

Ook de dag zelf van het offerfeest zullen de diensten van het Voedselagentschap controles uitvoeren op de organisatie en de werking van de tijdelijke slachtplaatsen (controle op de controle). Niet erkende plaatsen waarvan vermoed wordt dat ze voor slachtdoeleinden zouden gebruikt kunnen worden zullen worden gecontroleerd.

contactpersoon voor de nederlandstalige pers: pascal houbaert 0475 20 66 73
contactpersoon voor de franstalige pers: pierre cassart 0477 69 35 65