Gemeente Heerenveen

zorgnetwerk professioneel geregeld

---

Met convenant wordt zorgnetwerk professioneel geregeld

19/01/2005

Op donderdag 20 januari aanstaande wordt in het gemeentehuis te Heerenveen met de ondertekening van een convenant een belangrijke stap gezet in het professioneel aanpakken van het zorgnetwerk. Dit netwerk is vooral bekend door het Sociaal Team, dat reeds enkele jaren actief is in het helpen bij en voorkomen van problemen van inwoners van de gemeente. En dat op een zo integraal mogelijke wijze, hetgeen wil zeggen dat er medewerkers van allerlei sociaal-maatschappelijke instellingen met elkaar nadenken en beslissen over de beste manier om mensen die in de problemen zijn of dreigen te komen, te helpen.

Met de ondertekening van het convenant is niet gesteld dat alles nu geregeld is. Het is een volgende stap in de ontwikkeling naar een adequaat zorgnetwerk. Dit is hard nodig in een steeds ingewikkelder wordende maatschappij, waarin sommige mensen de weg dreigen kwijt te raken. De gemeente Heerenveen vindt dit niet aanvaardbaar en wil zich inzetten om alle inwoners van Heerenveen zo goed mogelijk te ondersteunen.

Hoewel het bestaande Sociaal Team de afgelopen jaren belangrijk en goed werk heeft verzet, acht wethouder Meine Scheweer (met onder andere maatschappelijke opvang in zijn portefeuille), het wenselijk dat er een convenant wordt gesloten tussen de partijen die de kern vormen van het Sociaal Team. Op die manier wordt vrijblijvendheid weggenomen en kunnen doelen worden aangescherpt. Ook kunnen op die manier functies helder worden en wordt duidelijkheid gecreëerd over taken, bevoegdheden en verantwoordelijkheden. In dat kader past ook het instellen van een stuurgroep.

Het Sociaal Team overlegt iedere maand en wordt gecoördineerd door de stichting Caleidoscoop. Er is ook een medewerker van de stichting Maatschappelijke Opvang De Friese Wouden aanwezig als adviseur. Zij is ook op de hoogte van allerlei provinciale ontwikkelingen en initiatieven.

De ondertekening van het convenant zal plaatsvinden op 20 januari aanstaande om 15.30 uur in de B&W-kamer van het gemeentehuis. Namens de gemeente zal tekenen wethouder Meine Scheweer. Verder zullen handtekeningen worden gezet door vertegenwoordigers van de politie Heerenveen, de stichting Algemeen Maatschappelijk werk Fryslân, het Woonbedrijf Regio Zuid, Woonstichting Arqin, de stichting Maatschappelijke Opvang De Friese Wouden en de stichting Caleidoscoop.