Ingezonden persbericht


----------
PERSBERICHT, STUDIO NMO 20 JANUARI 2005 TUSSEN 16.00 EN 17.00 OP 747AM.

Rachid Ben Ali

Homo-erotische seks, nazisme en de fundamentele Islam worden moeiteloos aaneengesmeden in de nieuwe expositie van kunstenaar Rachid Ben Ali in het Cobramuseum. Ben Ali reageert op de actualiteit in de samenleving en schildert wat hij moet schilderen in druipende verf, met chaotische teksten en veel expliciete thema s. Dat valt niet bij iedereen in de smaak, Ben Ali is inmiddels vertrouwd geraakt met verwensingen en bedreigingen. De kunstenaar is samen met conservator Katja Weitering in Studio NMO voor een gesprek over shockerende kunst en maatschappelijk engagement.

Verzoening in Marokko

Binnenkort gaat in Marokko een nationale waarheidscommissie van start die zich zal richten op mensenrechtenschendingen in de regeerperiode van de vorige koning Hassan II. Slachtoffers, familieleden en ballingen worden gehoord, maar namen van beulen mogen niet worden genoemd. Daarom is nu een alternatieve waarheidscommissie ingesteld waar naam en toenaam genoemd mogen worden. Correspondente Sietske de Boer was aanwezig bij een hoorzitting en maakte een verslag.

De heer El Ouafrassi van het Komité Marokko en Mensenrechten (KMM) in Nederland reageert. Is hij niet bang dat de alternatieve commissie de officiële commissie voor de wielen zal rijden?

Offerfeest

Op 20 januari begint voor de meeste moslims in Nederland het offerfeest, maar niet voor iedereen. Want wie denkt dat alle één miljoen moslims in Nederland hun feestdagen op dezelfde dag vieren komt bedrogen uit. De stand van de maan bepaalt wanneer het offerfeest begint en zo heeft iedere moslim z n eigen methode om te bepalen wanneer de maan goed staat. Marokkaanse moslims bellen naar Saoudi Arabië voor hulp, Surinaamse moslims hebben een speciaal maan-kijk-comite en zo komt het dat er met de officiële feestdag nogal eens geschoven wordt wat weer de nodige consequenties heeft voor de plaatselijke middenstand&.

André Bontenbal, specialist Arabische sterrenkunde legt in Studio NMO precies uit hoe dit nu zit. Verslaggever Hans Noortman onderzocht hoe bij de slager een recente verschuiving van de feestdag de vraag naar offerschapen verstoorde.

----------