GGD Rotterdam e.o.


Geregistreerde kinderopvangcentra op website GGD

De GGD Rotterdam e.o. publiceert sinds kort het Register Kinderopvang op deze website.
In het register staan alle locaties voor kinderopvang die voldoen aan de eisen uit de nieuwe Wet Kinderopvang, die sinds 1 januari van kracht is. Eén van de bepalingen is dat de gemeente, werkgever en belastingdienst alleen een tegemoetkoming in de kosten voor kinderopvang geven als een locatie staat geregistreerd.

De GGD beheert het Register Kinderopvang namens het college van burgemeester en wethouders.

Ouders verantwoordelijk
De grootste verandering in de nieuwe Wet Kinderopvang is dat ouders nu zelf verantwoordelijk zijn voor het afsluiten van het contract met kinderopvangcentra. Zij kunnen het register via de website van de GGD raadplegen om een selectie te maken uit geregistreerde centra. Ouders kunnen, in het kader van de openbaarheid, vanaf 2005 ook de inspectierapportages inzien op deze website.

Controles GGD
Tot en met 2004 hadden kinderopvangcentra een vergunning nodig om kinderen te mogen opvangen. Met de nieuwe Wet Kinderopvang is de vergunning komen te vervallen en is de registratieplicht daarvoor in de plaats gekomenNieuw gemelde kinderopvangcentra worden binnen acht weken na melding bezocht door de GGD. De GGD onderzoekt namens de deelgemeenten de kwaliteit van de kindercentra in Rotterdam. Bij de controles kijkt de GGD onder meer naar veiligheid, gezondheid. ouderinspraak, speelruimte, groepsgrootte en begeleiding. Drie maanden na opening volgt een nieuwe controle. Alle geregistreerde kinderopvangcentra worden jaarlijks door de GGD gecontroleerd.

Loket kinderopvang
Inwoners van Rotterdam die op zoek zijn naar informatie over de Wet kinderopvang kunnen het Loket Kinderopvang van de Dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid bellen of bezoeken. Telefoonnummer is (010) 498 1500, Schiekade 830.

Met vragen over de inspecties, hygiëne en veiligheid van kinderopvangcentra kunnen ouders en organisaties terecht bij de GGD: www.ggd.rotterdam.nl, Inspectie Kinderopvang, of via telefoonnummer (010) 433 9894.