Provincie Noord-Brabant




Gevraagde investering provincie: E 30 miljoen

Provincie wil 25% verouderde bedrijventerreinen opknappen

Er komt mogelijk een Brabantse Herstructureringsmaatschappij voor Bedrijventerreinen. Dit heeft het college van GS besloten. Op dit moment zijn zo'n 5500 van de in totaal 16.500 hectare bedrijventerrein in Noord-Brabant verouderd. De oprichting van een herstructureringsmaatschappij moet ertoe leiden dat in de periode tot 2015 1.295 hectare bedrijventerrein opnieuw ingericht worden.

GS kunnen zich vinden in de ambities van het door de Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij (BOM) opgestelde ondernemingsplan. Hierin zijn voor deze herstructureringsmaatschappij twee onderdelen voorzien: een kennis en expertise unit en een participatiefonds. Voor de kennis- en expertise unit trekt de provincie jaarlijks een bijdrage van E 600.000 uit. Het participatiefonds gaat uit van E 34,5 miljoen (E 4,5 miljoen vanuit de NV BOM en E 30 miljoen vanuit de provincie).

Gedeputeerde Staten willen een koppeling leggen met een nieuwe subsidieregeling voor bedrijventerreinen van het ministerie van Economische Zaken, de zogenoemde TOPPER, die o.a. specifiek gericht is op acht gemeenten in Brabant. Het college wil daarover binnen enkele maanden met deze gemeenten (Breda, Etten-Leur, Helmond, Den Bosch, Eindhoven, Tilburg, Waalwijk en Roosendaal) een convenant sluiten waarin de samenwerking nader wordt vormgegeven.
De kennis en expertise unit van de BOM maakt het mogelijk dat tot 2015 er zo'n 37 herstructureringsplannen worden opgesteld. Het participatiefonds zal financieel in enkele projecten participeren om de plannen ook daadwerkelijk te kunnen uitvoeren. De in totaal 1.295 hectare bedrijventerrein die hiermee opgeknapt worden, is 25% van alle verouderde terreinen in Brabant.

De herstructureringsmaatschappij past in het beleid van de provincie om de beschikbare ruimte in Brabant zorgvuldig te gebruiken. Volgens ramingen heeft Brabant in 2020 nog zo'n 7.000 hectare nieuw aan te leggen bedrijventerrein nodig. Door verouderde terreinen te herstructureren kan naar schatting zo'n 5-10% ruimtewinst worden bereikt, ofwel zo'n 275-550 hectare.

Het ondernemingsplan is ter bespreking toegezonden aan de Statencommissie EMG.