Aedes

Samen de verloedering van buurten te lijf

20 januari 2005

Woningcorporaties, welzijnsinstellingen en ondernemersverenigingen slaan de handen ineen om samen met bewoners het woon- leef- en werkklimaat in buurten, wijken en dorpen te verbeteren. Zij nodigen uitdrukkelijk ook gemeenten en politie uit tot samenwerking in een gezamenlijk platform. Vooral kwetsbare groepen ervaren dagelijks de verloedering. Mensen die zich verantwoordelijk voelen voor de leefbaarheid en veiligheid moeten een steun in de rug krijgen, stellen de organisaties in hun programma. Buurten moeten weer aantrekkelijk zijn voor alle bewoners en gebruikers. Jong en oud, autochtoon en allochtoon verdienen respect en perspectief en moeten zich er thuis voelen. Bewoners en ondernemers met klachten over overlast moeten gehoord en geholpen worden.

Donderdag 20 januari presenteren de Maatschappelijk Ondernemers Groep, Aedes vereniging van woningcorporaties en MKB Nederland het programma Veiligheid en samenwerking in de buurt. De acht programmapunten om te komen tot veilige en prettige buurten, wijken en dorpen worden gepresenteerd op het congres Welzijn Versterkt in de Jaarbeurs te Utrecht. De organisaties roepen hun leden op de verloedering samen met bewoners en ondernemers te lijf te gaan met een sluitende aanpak tot het resultaat bereikt is. Een buurt wordt gedragen door wonen, werken en ontspanning. Elke buurt verdient een door bewoners en instanties gedragen beheerplan. Verder vinden de organisaties dat de aanpak van overlast niet kan zonder zorg voor mensen die overlast veroorzaken omdat zij de regie over hun leven kwijt zijn. Hiervoor heeft elke wijk een (zorg)netwerk nodig om een combinatie van drang en dwang mogelijk te maken.

In 2005 verspreiden de organisaties kennis onder hun leden en organiseren maatschappelijke stages om over elkaars grenzen heen te kijken. Verder worden de concrete en succesvolle voorbeelden van aanpak van overlast en onveiligheid nader uitgewerkt, onder meer in het Stedenprogramma van het MKB.

Voorbeeld:
In Renkum in de buurt Fluitersheuvel is een leefbaarheidsproject uitgevoerd. Bewoners spraken over gevoelens van onveiligheid, klaagden over gevaarlijk verkeersgedrag en gebrek aan omgangsvormen. Woningcorporatie Vivare, stichting welzijn De Bries, politie en gemeente zijn samen met bewoners aan de slag gegaan. Tijdens een actiedag is de leefomgeving onder handen genomen. Er zijn maatregelen genomen die de verkeersveiligheid bevorderen. Samen met bewoners worden buurtactiviteiten ontwikkeld. Door alle initiatieven is de fysieke kwaliteit van de leefomgeving sterk verbeterd en ontstaat er meer samenhang in de wijk. Door instelling van een platform willen de landelijke organisaties dergelijke samenwerkingsverbanden op lokaal niveau een sterke impuls geven.