Artsen zonder Grenzen


Veiligheidsincident leidt tot opschorting project AzG in Kivu, DRC donderdag 20 januari 2005

Gewapende mannen drongen in de nacht van 18 op 19 januari, de compound binnen van Artsen zonder Grenzen in het plaatsje Kabati, 140 kilometer ten noorden van de oostelijke stad Goma. Geld, medisch, logistiek en radiomateriaal werd onder bedreiging meegenomen. Ook werd een auto van Artsen zonder Grenzen weggehaald.

Als gevolg van de beroving heeft Artsen zonder Grenzen zijn 5 internationale medewerkers teruggetrokken uit het gebied en de meeste activiteiten van het project zijn stopgezet. Hoewel niemand gewond is geraakt heeft het incident vervelende gevolgen. Een verantwoorde voortzetting van de activiteiten van het project komt nu ernstig onder druk te staan.

Het is voor Artsen zonder Grenzen uitermate belangrijk dat alle strijdende partijen in een chronisch conflict gebied als de Republiek Congo, de neutraliteit van de organisatie respecteren.

AzG werkt sinds 2002 in Kabati. Per jaar behandelt de organisatie zon 10.000 kinderen voor ondervoeding. Daarvoor zijn in totaal 10 therapeutische (2) en supplementaire (8) behandelcentra opgezet. Verder houdt AzG zich bezig met de behandeling van seksueel overdraagbare aandoeningen; preventie van HIV/Aids besmetting en tezamen met de lokale gezondheidsautoriteiten verricht AzG vaccinatiecampagnes.

Sinds 4 weken verleent het team ook medische zorg aan Congolezen die zijn gevlucht voor de recente gevechten in en rond het stadje Kanyabayonga, iets ten noorden van het project.

Met deze activiteiten helpt AzG rond de 100,000 inwoners van het gebied, velen van hen zijn naar deze regio gevlucht als gevolg van gevechten in hun oorspronkelijke woongebied.

---