Gemeente Deventer

Overijssels kanaal

Fietspad langs Overijssels kanaal

Werkzaamheden recreatief fietspad âOverijssels Kanaalâ starten

Deze week starten de eerste voorbereidende werkzaamheden voor verbeteringen en de aanleg van een recreatief fietspad langs het Overijssels Kanaal tussen Deventer en Raalte. De plannen voor het pad zijn ontwikkeld door de Recreatiegemeenschap Salland, in samenwerking met de gemeenten Deventer en Raalte. De Recreatiegemeenschap Salland wil de werkzaamheden dit jaar uitvoeren. Het totale project neemt ongeveer zeven maanden in beslag.

De bestaande recreatieve fietspaden zijn bijna twintig jaar oud en voldoen niet meer aan de huidige eisen op het gebied van kwaliteit en gewenste breedte van fietspaden. Daarmee zijn de paden aan herziening toe. Verder zal langs een gedeelte van het kanaal, waar nu nog geen fietspad ligt, een recreatief fietspad worden aangelegd. De bedoeling is om het nieuwe fietspad gedeeltelijk door de houtwal langs het Overijssels Kanaal te leiden. Hierdoor sluit het goed aan op bestaande fietspaden langs het Overijssels Kanaal, die op een zelfde manier zijn ingepast in het landschap.

Financiering

Het totale project is begroot op circa 1,3 miljoen euro. De financiering is mede totstandgekomen met behulp van subsidies. Eind vorig jaar hebben de Europese Unie en de provincie Overijssel subsidie toegezegd voor de uitvoering van de plannen van het recreatieschap. Zij financieren gezamenlijk vijftig procent van het benodigde budget. De gemeenten Raalte en Deventer en het recreatieschap zelf betalen de overige vijftig procent van de kosten van de âaanlegâ van het fietspad.

Procedure

Op 7 maart 2005 besteedt Recreatiegemeenschap Salland de werkzaamheden met betrekking tot de feitelijke aanleg en reconstructie openbaar aan. Naar verwachting gaan de werkzaamheden nog dezelfde maand van start. Begonnen wordt met de reconstructies (verbredingen) van de bestaande fietspaden. Pas daarna begint het recreatieschap met de aanleg van het nieuwe fietspad.

Voorbereidend werk: de weg vrij maken

Aannemer Richard Wigink te Heeten is inmiddels gestart met de voor­ bereidende werkzaamheden voor de aanleg van het fietspad tussen de Spanjaardsdijk in de gemeente Deventer en de Zonnenbergerdijk in de gemeente Raalte. Om straks tijdig met het werk te kunnen beginnen, is het noodzakelijk nu al het tracé van het aan te leggen fietspad vrij te maken van beplanting. Dit betekent onder meer dat bomen die straks de ruimte en de kwaliteit van het fietspad in de weg staan, geveld worden.

Compensatie van bomen

De houtopstand die nu geveld wordt, compenseert de Recreatiegemeenschap Salland royaal. Staatsbosbeheer wil op het Nijendal, in de gemeente Olst-Wijhe, een Hanzebos inrichten. De compensatie van de gekapte bomen vindt in dit gebied plaats. Het Hanzebos staat voor een middeleeuws cultuurlandschap dat in Europa zeldzaam is en in Nederland niet meer als zodanig voor komt. De opwaardering van de fietsverbinding langs het Overijssels Kanaal leidt daarmee tevens tot een start van de inrichting van het Hanzebos.

16 kilometer fietspad

De opwaardering van de ruim 16 kilometer lange recreatieve fietsverbinding langs het Overijssels Kanaal tussen Deventer en Raalte bestaat uit de volgende onderdelen:


* gedeelte spoorviaduct Deventer - Oerdijk: verbreding be­ staand fietspad tot drie meter;


* gedeelte Oerdijk - Spanjaardsdijk: verbreding bestaand fietspad tot twee meter;


* gedeelte Spanjaardsdijk - Zonnenbergerdijk: aanleg recreatief fietspad van twee meter breed;


* gedeelte Zonnenbergerdijk - Weseperweg: verbreding bestaand fietspad tot twee meter;


* gedeelte Weseperweg - Heetenseweg: bestaand fietspad wordt ongewijzigd gehandhaafd;


* gedeelte Heetenseweg - Elzenlaan: verbreding bestaand fietspad tot drie meter.

In totaal wordt zoân 8,4 kilometer gereconsfalseerd en verbreed. De Recreatiegemeenschap legt bijna 3,4 kilometer opnieuw aan. Daarnaast verandert circa 0,6 kilometer weg in fietspad. Slechts 2,4 km fietspad blijft ongewijzigd. Wanneer de werkzaamheden zijn uitgevoerd, maken fietsers en automobilisten nog maar ongeveer vierhonderd meter van dezelfde (rustige) weg gebruik.

Recreatiegemeenschap Salland

Recreatiegemeenschap Salland is het samenwerkingsorgaan van de gemeenten Deventer, Olst- Wijhe en Raalte op het gebied van de openluchtrecreatie. Het recreatieschap zet zich in voor het behartigen van de gemeenschappelijke belangen van de deelnemers op het terrein van de openluchtrecreatie binnen het gebied van die gemeenten.

Dit project is mogelijk gemaakt met financiële steun van de Europese Unie, de provincie Overijssel en de gemeenten Deventer en Raalte.

Publicatiedatum: 20-1-2005

© 2004 Gemeente Deventer Laatste wijziging donderdag 20 januari 2005