Arbouw


---

Arbouw met Samen Beter op Internationale Bouwbeurs 2005 Lichamelijke belasting, kwartsstof en trillingen in de stand belicht

Arbouw brengt tijdens de Internationale Bouwbeurs drie onderwerpen onder de aandacht: lichamelijke belasting, kwartsstof en trillingen. Voor de onderwerpen lichamelijke belasting en kwartsstof heeft Arbouw de samenwerking gezocht met Samen Beter, het arboconvenant Afbouw en Onderhoud. Ook is de stand van Arbouw en Samen Beter opgenomen in de innovatieroute kwartsstof van WerkGOED. De stand is te vinden in hal 11 onder standnummer B034.

Een veilige karikatuur
Lichamelijke belasting is nog steeds de belangrijkste oorzaak van ziekteverzuim in de bouwnijverheid. Daarom blijven Arbouw en Samen Beter dit probleem en de mogelijke oplossingen onder de aandacht brengen. Op de Bouwbeurs kunnen bezoekers aan de stand zich gratis laten vereeuwigen door een sneltekenaar. In de tekening wordt op ludieke wijze de boodschap meegegeven dat een vakman niet meer dan 25 kilo tilt.

Kwartsstof te lijf
Een hoge blootstelling aan kwartsstof veroorzaakt kortademigheid en kan uiteindelijk leiden tot silicose (stoflongen). In de stand zal Samen Beter via een prijsvraag bezoekers bewust maken van dit gevaar. Om te laten zien wat je als werkgever onder andere kunt doen om de blootstelling aan kwartsstof terug te dringen, toont Arbouw op een computerzuil de Keuzewijzer Stofvrij Werken. Bezoekers kunnen zelf ter plekke zien hoe zij de juiste stofzuiger bij hun gereedschap kunnen zoeken, zodat er minder kwartsstof vrijkomt. Ook verwijst Arbouw in de stand naar de stands van leveranciers die hun apparatuur in de keuzewijzer hebben ingevoerd. De keuzewijzer richt zich met name op werkgevers en inkopers in de sector Afbouw en Onderhoud.

Trilplaat
Op 6 juni 2005 moet de nieuwe Europese richtlijn trillingen in de Nederlandse wetgeving zijn opgenomen. Om duidelijk te maken hoe schadelijk trillingen kunnen zijn, kan de bezoeker aan den lijve ondervinden wat wordt verstaan onder hinderlijke hand-arm- en lichaamstrillingen. Arbouw heeft als onderdeel van haar bewust-wordingscampagne rond trillingen folders voor werkgevers en werknemers ontwikkeld, die in de stand aanwezig zullen zijn.

Wij zien u graag in onze stand: 11.B034