Openbaar Ministerie

Persberichten
Landelijk Parket, 20 januari 2005

PKK verdacht van gewelddadige fondsenwerving

De Koerdische volkspartij PKK maakt zich vermoedelijk schuldig aan bedreiging, mishandeling en afpersing bij het verwerven van fondsen voor de organisatie. Uit diverse politieonderzoeken is gebleken dat bijvoorbeeld verdachten van drugshandel desnoods met geweld zijn gedwongen om geld te betalen aan de PKK.

In opdracht van het Landelijk Parket zijn door de Nationale Recherche deze week in Rotterdam en Den Haag twee verdachten aangehouden wegens bedreiging, afpersing en deelneming aan een criminele organisatie. Op verzoek van het Landelijk Parket is ook in Duitsland een verdachte aangehouden.

Bij de verwerving van fondsen voor de PKK is een belangrijke rol weggelegd voor Koerdische culturele centra. Daarnaast wordt de Koerdische gemeenschap onder druk gezet om financieel bij te dragen. Vermoedelijk worden Koerdische zakenlieden afgeperst wanneer zij weigeren te betalen aan de PKK.

Door de Nationale Recherche is een aangifte opgenomen van een afgeperste zakenman die met geweld bedreigd werd om aan de PKK te betalen.

Voor informatie: Wim de Bruin