Ministerie van Justitie

Verplicht ouderschapsplan bij echtscheiding
20 januari 2005

Kinderen hebben na een echtscheiding het recht allebei hun ouders te blijven zien. Ouders blijven na een echtscheiding samen verantwoordelijk voor hun kinderen. Gescheiden ouders worden verplicht de afspraken over verzorging, ontwikkeling en opvoeding van hun kinderen in een zogeheten ouderschapsplan vast te leggen. Minister Donner wil daarmee de problemen bij scheiding en omgang verminderen. Dit staat in een wetsvoorstel over ouderschap en scheiding dat voor advies naar verschillende instanties is gestuurd.

Het voorstel gaat ervan uit dat beide ouders na de scheiding gezamenlijk verantwoordelijk blijven voor de kinderen. Als zij samen het gezag houden, zijn goede, controleerbare afspraken belangrijk om problemen in de toekomst te voorkomen. Die ouder die de dagelijkse zorg heeft, is verplicht ervoor te zorgen dat een kind ook met de andere ouder blijft omgaan. Het is in het belang van het kind dat het contact heeft met beide ouders. Als ouders ruzie maken over hun scheiding, kan de rechter ze naar een bemiddelaar verwijzen. Dit gebeurt alleen als hij voor partijen mogelijkheden ziet om tot afspraken te komen.

Het wetsvoorstel maakt tevens een einde aan de flitsscheiding. Het is niet langer mogelijk een huwelijk via de burgerlijke stand om te zetten in een geregistreerd partnerschap. Dit partnerschap kan vervolgens buiten de rechter om worden beëindigd. De procedure levert in de praktijk grote problemen op omdat in het buitenland deze echtscheiding niet wordt erkend.