Provincie Overijssel

Gedeputeerde Kristen enthousiast over maatschappelijke stages op ROC Landstede

"Een prima manier om jongeren in contact te brengen met vrijwilligerswerk", zo oordeelt gedeputeerde Jan Kristen na afloop van het werkbezoek aan ROC de Landstede in Zwolle. De school vatte enkele jaren geleden het plan op om vrijwilligerswerk een plek te geven in de opleidingen, daartoe aangespoord door de provincie.

Er kunnen verschillende redenen zijn om mee te doen: vrijwilligerswerk biedt de kans om aan sociale of beroepsvaardigheden te werken. Het is ook een mooie gelegenheid om eens op andere plekken te komen dan alleen de stageplaats. Kristen: "Verder vind ik het heel waardevol dat leerlingen kennis maken met vrijwilligerswerk en leren om 'iets voor niets' te doen."

De commissie Groenman, die het lokale en provinciale vrijwilligersbeleid onder de loep nam, noemt het Zwolse project een voorbeeld van een geslaagde activiteit om jongeren meer bij vrijwilligerswerk te betrekken. Het project past volgens de commissie goed in het rijksbeleid om dit soort stages te promoten en de wens van de Tweede Kamer om de inzet van scholieren in vrijwilligerswerk of de sportsector te bevorderen.

De provincie wil het project graag uitbreiden naar de rest van Overijssel. Er is al veel belangstelling, andere scholen die ook een dergelijk project op willen zetten, steken hun licht op bij ROC de Landstede. Daarmee kan het Zwolse project als een olievlek gaan werken.

Nieuwsredactie@prv-overijssel.nl

© 2005 Provincie Overijssel